Nepoți de Crăciun

Nepoți de Crăciun, ed. a 6-a

Anul blogosferic 2015

28/12/2015 Comments (0) Blog

3 pentru 2016 de la TwinArts

V-am mai povestit că sunt un mare fan al muncii prietenilor de la TwinArts, care aduc artiști senzaționali în România, dar total absenți din fluxul principal de informații. În 2016, ei par să continue această linie și pregătesc o serie de concerte ce se anunță foarte interesante. Și dacă sunteți pe ultima sută de metri și nu știți ce cadouri să luați, un bilet la concert poate fi oricând un cadou remarcabil.

În ordinea calendarului, acestea sunt: Joshua Redman Trio (24 martie), Anouar Brahem Quartet (12 mai) și Ara Malikian (26 mai). Joshua Redman este un saxofonist a cărui listă de colaborări include o pleiadă de nume mari din muzica mondială și îi voi menționa aici pe Stevie Wonder, Chick Corea, The Dave Matthews Band, Branford Marsalis, Marcus Miller (pe care l-ați putut vedea în România la JazzTM în 2015), Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, Brad Mehldau (prezent în noiembrie la Jazz Night Out din Sala Radio) sau Rolling Stones. Și pentru că momentan e doar o scurtă introducere, un save the dates, vă propun piesa Jazz Crimes.

Anouar Brahem este un muzician a cărui muzică îmbină perfect tradiția și contemporanul. Tradiția vine din instrumentul său, vechi de secole: oud-ul, în timp ce “modernismul” este dat de alipirea lui la un cvartet ce include pian, bas și clarinet. E o muzică inițiatică, un jazz de stare aproape de transă, ce vine de undeva din ancestral. A concertat sau a înregistrat alături de artiști precum Jan Garbarek sau Dave Holland. Revine în București după 4 ani, cu albumul Souvenance, apărut în 2014. Și dacă am vorbit de concertul de la București, iată o piesă de atunci, The asounding eyes of Rita.

Cel de-al treilea concert îl are ca invitat pe Ara Malikian, un violonist excentric și virtuos, cu o paletă largă de la colaborări (de la muzică de film pentru Almodovar până la flamenco-ul lui Joaquin Cortes) și prelucrări ale unor piese venind din zone muzicale diferite, fie că vorbim de Bjork sau Radiohead pe de-o parte sau, diametral opus, Bach și Ciocârlia. La București vine cu cel mai recent disc al său, intitulat 15, care celebrează tot atâția ani de spectacole. Iar dacă am zis Ciocârlia, ia să vedem ce poate face domnul Ara Malikian pe această bucată arhicunoscută nouă, românilor, din concert la Latin Grammy Awards din acest an.

Toate cele 3 concerte au loc la Sala Radio din București, biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim. Pentru detalii, urmăriți site-ul gazdelor harnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *