Howard Dell

Howard Dell

My Fair Lady

My Fair Lady

22/09/2016 Comments (2) Blog

7 bărbați care mi-au marcat viața

Viața mea este, în mod cert, una agitată și complexă. Iar subsemnatul, Marius Matache, cercetător, muzician și blogger, a fost înștiințat oficial că trebuie să nominalizeze 7 bărbați care i-au influențat existența. Un 7 magic, în concordanță cu cei 7 ani de existență ai WatchShop, „vinovații” principali de tema primită de profesorul din mine.

Am luat-o cronologic, în ordinea numerelor de pe tricou, fiecare din ei a avut o contribuție decisivă la ceea ce sunt eu astăzi. Iar pentru asta le voi mulțumi întotdeauna.

bărbațiCătălin Matache. Primul meu „profesor”, avantajul și apanajul fratelui mai mare (5 ani și jumătate avans față de mine). De la cazemate în curtea bunicilor (e clar, a avut înclinații de mic către construcții) și fotbal, la muzică, orientare profesională și comportament. Mi-a adus acasă primul album Dire Straits – Brothers in arms, ceea ce l-a făcut, în timp, pe Mark Knopfler artistul meu favorit. Meciurile interminabile de la școala 1, serile de scrabble în căminul din Tei, România – Elveția pe o ceață prin care abia am văzut golul lui Mateuț sau concertul Roșu și Negru de pe stadionul 1 mai din Slobozia nu pot fi egalate ușor. Cel mai important cadou pe care i l-am făcut însă, ca mulțumire, a fost echipamentul cu care am jucat pe San Siro.

Profesorul Nicolae Pârvu este omul „vinovat” pentru chimia din viața mea – a luat un puști care nu făcuse nimic special în viață și i-a dat, printr-o dimineață în laboratorul de chimie al liceului, o direcție, iar aceasta avea să îmi schimbe definitiv viața. La întâlnirea de 10 ani de la absolvire, i-am făcut cadou un exemplar din teza de doctorat, fusese primul care a crezut în mine și că pot ajunge departe cu chimia.

Florin Munteanu „Matematică”. De la Mate am învățat, într-o bună măsură, să fiu independent, să cred în mine, să pun mâna și să fac dacă vreau. M-a dus pe munte și m-a învățat că acolo ești singurul și cel mai în măsură să iei decizia corectă și că vitejiile gratuite nu își au rostul. Seri cu rummy și clătite, nopți sub cerul înstelat prin toți munții României, cupe sau lire, trasee mai grele decât ne-am fi imaginat sau mâncare la ceaun mai bună decât orice restaurant de fițe, sunt momente petrecute alături de un om care a crezut mereu în entuziasmul tinerilor. Să știi, Mate, că m-am molipsit și eu de la tine.

Prof. dr. Constantin Pătroescu. Dacă profesorul Pârvu m-a atras spre chimie, Profesorul Pătroescu mi-a vegheat fiecare pas al dezvoltării mele profesionale: absolvent de facultate de chimie, masterat, doctorat, cariera universitară ce a rezultat de aici. Mi-a dat libertatea să cresc liber, să caut, să îmi las mintea să cerceteze, să exploreze. M-a încurajat când am eșuat, m-a certat când am luat-o razna, m-a felicitat când am reușit. Prima bere băută cu un profesor a fost alături de dânsul, o Timișoreana pe malul Dunării, la Orșova. Mi-a purtat noroc.

Karl eu SalzburgKarl Donert (foto stânga, în centru) e omul ce mi-a dezvăluit lumea din afara granițelor României și m-a făcut să înțeleg ce înseamnă diversitate culturală, că diferit nu înseamnă rău. Am fost împreună aproape în fiecare țară europeană, din Vilnius în Madeira și din Liverpool în Halkidiki. Am băut bere în multe pub-uri cu muzică live, am făcut baie noaptea în Egee, am urcat peste plafonul de nori al Pico d‘Areiro, am intrat Postojna să vedem Proteus și am strigat Hai, România! pe stadionul Olimpic din Londra, la un România – Franța la rugby.

Eu și Sorin Poclitaru am învățat să construim împreună, pas cu pas, cărămidă cu cărămidă. Am încercat să înțelegem unul de la altul cum putem să obținem rezultate mâine muncind azi. Am înțeles că împreună suntem întotdeauna mai puternici. A fost primul care s-a speriat de gândul meu de a investi mulți bani într-un album, apoi primul care a înțeles că doar prin calitate putem evolua. Ne completăm pe scenă fără să schimbăm o vorba în prealabil, ne permitem luxul de a avea păreri diferite

De la Nicu Alifantis am învățat că poți evolua doar făcând lucrurile bine, corect, profesionist. Că jumătățile de măsură produc jumătăți de rezultate. Că dacă te culci pe lauri, e posibil ca în somn să rămâi în urmă, să te depășească alții mai avizi de performanță. Am înțeles că nu există concurență, ci doar colaborare, că prieteniile și arta pot coexista. Am învățat că un artist trebuie să experimenteze, să se reinventeze, să fugă de blazare și monotonie, chiar dacă publicul îi iubește fiecare strofă.

2 Responses to 7 bărbați care mi-au marcat viața

  1. PANFI says:

    Nu stiu de ce, dar chiar ma asteptam sa ii pomenesti pe ultimii doi 🙂

  2. Make says:

    @Panfi am spus-o de mai multe ori si probabil de-aia – ei sunt cei mai cunoscuti de oamenii care ma urmaresc 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *