Weekend magic

interviu

Interviu la Chivas Sound of Business

24/03/2016 Comments (0) Noutati

7 surprize 

Pentru că mai este o săptămână din campania de crowdfunding pentru proiectul Alchimie (adică 7 zile, puteți licita până duminică, 3 aprilie, ora 23:59:59), m-am gândit la un articol referitor la 7 surprize de care am avut parte în cei aproape 12 ani de carieră muzicală (se împlinesc pe 8 aprilie). De ce 7? Păi nu e 7 cifră magică? Nu sunt născut eu în 1977? Nu știu dacă sunt cele mai mari surprize din cariera mea sau dacă sunt cele mai importante evenimente ale carierei, dar sigur sunt 7 momente în care ceva special s-a întâmplat. Aș fi putut vorbi de recitalurile din festivaluri, de turneul Primăvara HOINARă, de concertul de lansare de la teatrul Excelsior, dar acestea au fost lucruri cumva plănuite, asumate, calculate. În cele ce urmează vorbim de surprize, de realizări peste așteptări. De cât mai multe astfel de orașe și întâmplări e nevoie pentru ca muzica folk să își recapete strălucirea.

  1. Discuri HOINARE la reducereOnești înseamnă pentru mine poate începutul unei lupte de cucerire a orașelor mici din România. Sunt orașele în care oamenii sunt extrem de dornici de cultură, în care există oameni care s-au săturat să meargă în orașele mai mari pentru spectacole și s-au hotărât să schimbe ceva prin propriile forțe (fie că asta înseamnă să ceară autorităților să aducă spectacole sau chiar să organizeze ei aceste evenimente culturale). Am înțeles că folkul are o șansă mult mai mare în aceste orașe, decât să ducă o luptă inegală cu un public total ecranat de alte genuri. Monica și întreaga asociație Onestin, dar și primăria Onești sau Alin și ConnectFM au conlucrat excelent pentru o seară de neuitat, cu peste 250 de oameni ce s-au distrat la fel de mult ca noi pe scenă.
  2. Vasile Gondoci LugojLa Lugoj am ajuns o singură dată până acum, dar surpriza a fost mare din toate punctele de vedere. Public fin cunoscător, numeros, ascultător, disciplinat, locație surprinzătoare (un bowling), niște gazde primitoare (doamna Agache și Vasile Gondoci, sufletul și creierul serilor). La un moment dat, doamna mi-a spus că artiștii care au mai ajuns acolo nu au vândut foarte multe discuri, în unele cazuri chiar artiști consacrați, ca nu cumva să fiu dezamăgit că lansarea nu are impactul sperat. Trebuie să recunosc că am vândut vreo 15-20 de discuri după concertul de la Lugoj (ceea ce era foarte bine pentru un oraș unde ajungeam prima oară). Oameni serioși bănățenii ăștia, sper ca într-o zi să mă întorc la ei. Poate chiar cu AlchimieSau poate vin ei la Timișoara.
  3. Exemplu AlchimiaAlchimia toamnei la Iași a fost un spectacol deosebit prin locul unde a avut loc (Aula Bibliotecii Centrale Universitare), prin organizarea impecabilă marca 7 stele (mulțumim, Gabi!), prin spectacolul reușit alături de Sorin, Ștefania și copiii din tabăra Viitor de 7 stele. A fost clar cel mai reușit spectacol în Iași, din toate punctele de vedere. Dar surpriza rămâne chimia dintre mine și Sorin atunci când urcăm pe scenă. Am încercat toate combinațiile posibile, să cânt eu și să recite el în funcție de ce cânt eu, să recite el, iar eu să cânt ceva potrivit, am extins spectacolul, invitând-o pe Ștefania, legătura noastră a rămas la fel de puternică. Un fel de siamezi, așa.
  4. De Vatra Dornei am povestit recent pe larg, dar rămâne una din marile surprize, pentru că nu dai în fiecare zi cânți în fața a peste 300 de oameni și din care nu cunoști mai mult de 5-6. Cumva, simt că a fost începutul unei spectacole de folk acolo, pentru că acei oameni vor astfel de spectacole, i-am simțit vibrând, au cântat cu noi, au râs și au plâns cu noi. Dar fără îndoială că artiștii care vor merge acolo au o responsabilitate față de viitorul acestor seri.
  5. La PartidLa Partid Lehliu e una din poveștile gustoase, și la propriu, și la figurat. Cu oameni speciali, cu o comunitate care a crescut și pe care am văzut-o crescând, cu bucate delicioase, fără a fi classy (adeseori imoral de gustoase). Locul unde am devenit editorialist, chiar dacă neintenționat.
  6. Legătura mea cu Orșova este veche, dar până anul trecut ea nu avea legătură cu muzica, ci cu știința. Datorită oamenilor care, indirect și neintenționat, se substituie instituțiilor de cultură din oraș (Alis, Marius, Ghiță, Horia), am ajuns să particip într-un spectacol alături de Cristian Gog în fața a peste 300 de oameni în orașul de pe malul Dunării, poarta de intrare în zona atât de dragă mie, Porțile de Fier.
  7. Nicu Make SorinAm lăsat la urmă Gura Humorului și nu întâmplător, mi-e greu să aleg un concert anume, de la cel cu 15 spectatori de la Pizzerie la cel cu 1500 de la Nopțile Humorului. Fiecare din ele are ceva special, unele chiar momente remarcabile. De aceea voi remarca un alt lucru. Gura Humorului este, probabil, orașul din România cu cel mai constant public de folk. Au fost deja 13 seri în cadrul 20 de ani lumină și nici unul din spectacole nu a avut mai puțin de 150 de oameni în sală, indiferent de numele artiștilor prezenți pe scenă. Ceea ce, în zilele noastre, este foarte greu de obținut, întrebați orice artist, iar acum 12 ani nu aș fi mizat cu siguranță pe Humor. Poate nici acum 7 ani, când am cântat prima oară acolo.

Dacă vrei să ajungem și în alte orașe cu viitorul album Alchimie, dacă vrei ca și orașul tău să fie una din surprize pe 2016 pentru muzica folk, dă-ne o mână de ajutor! O poți face și alăturându-te campaniei de crowdfunding dedicată acestui proiect muzical (click pe bannerul de mai jos)! Noi vom face tot posibilul să ajungem și în orașul tău! O mai poți face până duminică, 3 aprilie!

banner articole bun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *