Pentru maini intinse nu exista Zelist

Programul zilei la Festivalul International de Teatru “Povesti” de...

08/10/2011 Comments (1) Blog

“Absolut!”-ul in teatru cu Marcel Iures

Aseara, Marcel Iures i-a incantat pe iubitorii de teatru din Alba Iulia cu rolul “Ivan Turbinca” in piesa Absolut!, in regia lui Alexandru Dabija. Cum Festivalul International de Teatru “Povesti” de la Alba Iulia are un ziar al festivalului, Rares Tileaga a realizat un interviu cu actorul prezent pentru a 4-a oara la festival.

Publicul din Alba Iulia e serios, asculta!

Rares Tileaga: De la Bucuresti se vede acest festival?

Marcel Iures: Sigur ca se vede. Foarte multi actori il au in minte, si directori de teatru, nu stiu daca orasul a evoluat pana intratat, vorbesc aici la spatii teatrale, incat sa primeasca aici mega-productii cu 11 actori, 15 actori, cu decoruri… Acum joc intr-o dramatizare, o adaptare, „Ivan Turbinca” al lui Ion Creanga, adaptare facuta de dl Alexandru Dabija, pe care o joc eu. E sub forma de monolog, monolog al lui Ivan Turbinca despre Ivan Turbinca; eu il joc si pe Ivan Turbinca, si Moartea, si Dumnezeu, si Sf. Petru, si vreo 3 draci, si boierul si cativa sateni.

R.T.: Teatru minimalist, ca economie…, ca forma, nu ca si continut.

M.I.: S-ar putea ca asta sa fie unul din carligele cu care „agatam” publicul din Alba Iulia care are constiinta unui oras mic. Dar nu e deloc mic, daca e s-o luam asa, aici putem filozofa. Orasul nu-i mic: nu-i mic nici ca intindere, nici ca importanta. E un oras istoric. E ca o inima, una din inimile acestei tari.

Dar faptul ca Teatrul ACT a propus de la inceput ceva putin vazut si experimentat in Romania, si anume distanta dintre actor si public e redusa la minimum respirabil. Eu fac asta la Teatrul ACT, care-i conceput asa, de 14 ani. S-ar putea ca asta sa fie ceva care atrage foarte mult si ne venim, ne sincronizam cu sentimentul orasului si al spectatorilor din Alba Iulia, ca e o chestiune intima, e apropiata. Stam unul langa altul. Are o alta temperatura o intalnire la nivelul asta.

R.T.: Si pentru ca de ani de zile la Teatrul ACT v-ati format un public, si la Alba Iulia jucati, la fel, de cativa ani. Difera in vreun fel publicul de la Teatrul ACT de publicul din Alba, ca reactie, ca stare in timpul spectacolului, simtiti asta?

M.I.: Difera in sensul ca… e mai serios publicul din Alba Iulia…

R.T.: In sensul de disciplinat?

M.I.: E mai serios. Am zis serios. Ca poti sa fii si serios scarpinandu-te in cap. Nu-i problema asta, dar e mai serios: e un public care asculta mai intai. Bine, face asta o data pe an. E normal sa fie retinut si sa nu piarda ocazia de a asculta si de a se delecta cu ceea ce i se ofera.

In acest moment Marcel Iures are doua proiecte in film, un proiect strain si unul romanesc, pe baza a doua scenarii scrise pentru special pentru el. In ceea ce priveste teatru, Marcel Iures spune: „In teatru stau deoparte o vreme, ca joc foarte mult. Nu-i frumos sa joci prea mult. Mai sunt actori. Dar dau ocazia multor actori sa se exprime, ca de asta am facut Teatrul ACT”.

Foto: Mihai Lazar

One Response to “Absolut!”-ul in teatru cu Marcel Iures

  1. […] Poate momentul cel mai ravnit al festivalului a fost ziua in care s-a jucat piesa Absolut! in regia lui Alexandru Dabija, adaptare dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga, un eveniment al teatrului Act in a carui distributie l-am regasit pe Marcel Iures, insa mai multe despre aceasta piesa puteti afla chiar din spusele lui Marcel Iures, intr-un interviu oferit ziarului oficial al festivalului, acesta putand fi accesat pe site-ul lui Marius Matache. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *