imbatranim

Europa jurnalistilor din amfiteatre

Cladiri – monument din Romania, intre agonie si extaz

18/09/2012 Comments (0) Blog

AlcoInfo – 5 centre de interventie psiho-sociala deschise de ALIAT

Am mai vorbit despre ALIAT si eforturile lor de a raspunde nevoilor societatii pentru servicii eficiente de prevenire, îngrijire si tratament pentru abuzul si dependenta de alcool si droguri. Pornind de la studiul la nivel national efectuat de asociatie, cu sprijinul HEINEKEN Romania, ALIAT va deschide 5 centre de interventie psiho-sociala in cinci spitale din Romania, dedicate tratarii pacientilor cu afectiuni cauzate de consumul problematic de alcool.

Asa cum spunea domnul Prof. dr. Dan Prelipceanu (foto stanga), presedintele de onoare al ALIAT, este necesara o abordare globala a consumului problematic de alcool, inclusiv sociala, si nu doar una medicala, tocmai pentru a elimina tendinta de a oculta aceasta problema cu care se confrunta tot mai multi oameni (conform statisticilor WHO, consumatorii la risc de alcool reprezinta circa 10% din populatie, cu un procent de 4-5% din cazuri de dependenta).

Centrele, denumite AlcoInfo, vor functiona in spitale generale din Bucuresti, Craiova, Constanta, Campulung Moldovenesc si Targu Mures. Criteriile ce au stat la baza celor 5 locatii au fost distributia uniforma la nivel national, capacitatea de a ajunge la oamenii care au nevoie de ajutor pe baza relatiilor de colaborare dintre ALIAT si alte organizatii si existenta in cele cinci zone a unor locatii ale sponsorului, ca parte a planului acestuia de interventie in comunitatea in care activeaza. De altfel, Onno Rombouts, Managing Director Heineken Romania a declarat, in chiar deschiderea evenimentului de ieri ca “trebuie sa ajutam comunitatea cu orice legat de alcool”, ca parte a Agendei generale de Sustenabilitate a firmei (intitulata Brewing a Better Future), prin una din cele trei componente ale sale si anume investitiile in oameni si comunitatile in care Compania activeaza.

Oportunitatea centrelor AlcoInfo

  • traim intr-o tara in care investitia in preventia si tratarea consumului problematic de alcool este minima (ca sa nu spunem zero);
  • costurile anuale in Europa generate de consumul de alcool si toxicomanii sunt estimate la circa 600 de milioane de euro;
  • Un studiu privind ROI (Return Of Investment) in SUA in problematica alcoolului: pentru 1 USD investit, se economisesc intre 8 si 14 USD (cheltuieli medicale, daune asigurari etc.).

Primul centru AlcoInfo va fi inaugurat pe 30 septembrie la Spitalul de Urgenta Pantelimon din Bucuresti. Se estimeaza ca acesta va putea sprijini lunar circa 100 de pacienti cu consum problematic de alcool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *