Minifotbal sau altfel de fotbal

Triathlon Challenge 2014

07/07/2014 Comments (0) Sport

Alexandru Dedu

marketing sportivPe Alexandru Dedu l-am întâlnit la evenimentul BIZ vizând marketingul sportiv (foto stânga) și promiteam detalii suplimentare, deci un interviu din seria dedicată marilor sportivi ai României. Au trecut însă aproape 2 ani până s-a materializat această dorință a mea. Între timp, a devenit președintele Federației Române de Handbal (atunci era președintele Ligii Profesioniste) și încearcă să schimbe fața handbalului românesc. De altfel, la una din inițiativele de promovare am și fost prezent (vezi antrenamentul cu Christian Gaudin, antrenorul naționalei masculine).

Cei care născuți înainte de apariția facebook îi știu performanțele, unele excepționale. Pentru ceilalți, voi spune că a jucat trei ani (1996-1999) în echipa de aur a Barcelonei, ce domina handbalul masculin la nivel de club la sfârșitul anilor ’90. Este părtaș la 3 din cele 5 Ligi ale Campionilor consecutive pe care echipa catalană le-a câștigat în aceea perioadă. Are un mare regret, acela de a nu fi câștigat nici o medalie cu echipa națională, deși a fost în lotul lărgit al României la ultima performanță majoră a handbalului masculin, medalia din 1990 din Cehoslovacia.

E pătimaș când vine vorba de handbal (nici nu se putea altfel) și simți asta din cuvintele sale, deși interviul s-a făcut prin e-mail. Știe că e mult de muncă în a-și atinge obiectivele propuse (unele foarte ambițioase), care sunt problemele handbalului, dar are know-how-ul să o facă. Fără a mai lungi vorba, pase pe semicercul blogosferic cu Alexandru Dedu.

1. Ce simte un sportiv cand renunta la cariera? Ce e in sufletul lui in dimineata cand se trezeste si nu trebuie sa mearga la antrenament?

Dezorientare. Lumea unui sportiv de performanta este ghidata de VALOARE, care se arata imediat. Promisiunile sau vorbele goale nu au relevanta. Nu acelasi lucru se intampla in viata extrasportiva. Depinde de fiecare in parte. Un sportiv de performanta are un program foarte clar, in general facut de altii. Daca nu stie sau poate sa-si faca un program de unul singur, este dificil.

Alexandru Dedu 22. Care sunt cei mai buni handbaliști alături de care ați jucat (colegi sau adversari)?

Dujshebaev, Wislander, Yachimovich, Garalda, Cavar, Olson, Svenson (in stânga lui Alexandru Dedu în poză), Lovgren etc. Lista este lunga. Am avut sansa sa joc la cel mai inalt învel si practic am jucat impreuna sau impotriva celor mai buni handbalisti contemporani cu mine.

3. Ati jucat ani buni in strainatate. Isi pregateau cluburile jucatori pentru etapa post-cariera (sa urmeze scoala de antrenori, studii, proiecte etc.)?

Pentru fiecare club exista jucatori emblematici care de regula raman pe langa echipe si sunt ajutati in cariera.

4. Romania este cvadrupla campioana mondiala la handbal. Cati dintre acei jucatori care au facut istorie mai sunt inca branduri sportive?

Gatu, Gruia, Birtalan, Stanga sunt cei mai cunoscuti. Dar in memoria unui public mai inaintat in varsta sunt mai multi.

5. Pot fi acei campioni ambasadori ai acestui sport intrat, pe nedrept ar spune multi, intr-un con de umbra?

Daca handbalul este intr-un con de umbra, ce putem spune despre celelalte sporturi de echipa?! La masculin este intr-un con de umbra in legatura cu propria istorie, dar atat.

6. Este societatea (prin institutii precum ANST, COSR, federatii) responsabila pentru esecurile sportivilor in viata post-cariera?

Da si nu. Sportivul este liber sa se pregateasca pentru viata “de dupa”. Multi o fac. Cum multi o fac sau nu dintre oamenii normali. Cred ca sportivii care au facut mare performanta sub culorile Romaniei trebuie recompensati financiar pana la sfarsitul vietii.

7. Ce v-a determinat să aduceți un antrenor străin la naționala masculină?

Este nevoie de ceva nou. Stiinta trebuie importata, asa cum in urma cu cateva decenii, a fost exportata.

8. Ce lipsește României pentru a redeveni o forță în handbalul mondial?

Bani si mentalitate sanatoasa.

9. Ce planuri are FR Handbal în privința promovării handbalului, pe de-o parte pentru atragerea de tineri către acest sport, iar pe de alta a publicului în săli?

Transformarea cuvantului HANDBAL in brand. Treaba de durata, dublata de o strategie corecta. Discutie lunga…….

Credit foto: Alexandru Dedu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *