Festivalul Filmului European 2014

Jazz Contemporan la Alba Iulia

16/05/2014 Comments (0) Blog

Altfel despre Alba Jazz

Azi a început, oficial, Alba Jazz 2014, ediția cu numărul 3. Din varii motive, n-am reușit să ajung de azi acolo, în plus, parcă toate planetele s-au aliniat să nu ajung nici măcar la Brașov. Ce face un meloman (am vrut să spun muzician, dar m-am gândit că nu e vorba de acea ipostază a mea) când lucrurile parcă au intrat într-o buclă nebună din care nu se vede nici o ieșire? Simplu, dă drumul la muzică! Și ce mi-a apărut în față primul clip? O piesă cu artiștii care vor susține recitalul serii la Alba Jazz, în Piața Mihai Viteazu – Mircea Tiberian, Nadia Trohin și Cătălin Milea. Mircea Tiberian e unul din artiștii pe care îi asociez cu jazzul românesc, alături de Johnny Răducanu și un alt pianist genial, Marius Popp, încă de când am descoperit prima oară genul, în emisiunile realizate de Florian Lungu și Mihai Godoroja. Și, mulțumită Jazz Culture, am descoperit că  este fondatorul secției Jazz la Universitatea Națională de Muzică București, în 1991. Pe Cătălin Milea, deși nu îl cunosc personal, îi urmăresc nu doar activitatea muzicală, ci și pe cea jurnalistică, prin publicația Jazz Compass pe care o editează, regăsindu-mă cumva, datorită existenței mele duale în muzica folk (artist și jurnalist pe ForeverFolk).

Carsten Dahl

Și dacă tot am scris de oamenii recitalurilor, vă mai dau un nume: Carsten Dahl. Ascultând recitalul de mai jos, am descoperit un muzician care pare că se contopește cu instrumentul, care dă senzația că se află în fața examenului carierei sau poate a ultimului concert. E fascinant să auzi că acest om este autodidact în ale pianului, iar premiul Grammy, câștigat în 2004, e încă un argument de a-i urmări recitalul. Dacă totuși nu reușiți să ajungeți duminică seara la Alba Iulia pentru a-l vedea pe Carsten Dahl în recitalul din Piața Miha Viteazu, el concertează sâmbătă seara la București, la Sala ArCUB.

Ne vedem mâine la Alba Jazz, la o cafea în Cetatea Alba Carolina.

Organizator: Consiliul Județean Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia

Parteneri: Asociația Cultur’ART, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Art Cafe Downtown, Framm’s, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Transylvania Cultural Community, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Green Hours Jazz Club, Asociația „Țara Vinului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *