Excelenta in teatru la Sibiu

Show special de pantomima

03/06/2013 Comments (0) Blog

Arta in miscare

Notiunea de arta este foarte larga si extrem de relativa. Ce inseamna arta pentru unii poate fi o simpla joaca pentru altii. Daca ma gandesc bine, chiar opera lui Brancusi a fost pusa sub semnul indoielii undeva la inceputul secolului 20 de autoritatile americane, fiind nevoie de un proces in toata regula pentru a dovedi contrariul (povestea in detaliu aici).

Lagneau ArtaBernard Lagneau se declara un dezertor din spatiile culturale clasice si asta tocmai pentru ca el considera ca orice spatiu, indiferent de modul principal de utilizare, poate fi potrivit creatiei artistice. Si asta pentru ca sculpturile sale mecanizate se pot desfasura mult mai in voie in fabrici, in mall-uri, in gari, in lacase de cult sau alte cladiri publice (de ex. primarii). Arta sa e una foarte dinamica, atat din punct de vedere al permanentei inovari (foarte rar reproduce aceeasi “instalatie”), cat si al mecanismelor pe care el le realizeaza atat pe orizontala, cat si pe verticala. De altfel, pe toata perioada expunerii, lucrarea creste, asemeni unei reactii de polimerizare, iar sfarsitul reactiei inseamna si finalul expozitiei, a doua zi ea fiind dezasamblata.

Materia prima principala este cartonul, iar unealta cea mai des folosita este un cutter ordinar. De ce? Cartonul imi ofera dreptul de a ma-nsela, spune artistul. Evident, exista si cateva elemente structurale (nu multe, majoritatea stalpilor de sustinere sunt tot din carton) din lemn si metal, plus mult scotch si cateva electromotoare ce pun lumea lui Bernard Lagneau in miscare. Intr-o Europa in care peisajul post-industrial este intr-o continua reconstructie (nu putine foste fabrici au fost transformate in expozitii, centre de conferinte etc.), lumea de carton a lui Lagneau da nastere multor interpretari, de la simple asemanari cu sisteme naturale, pana la concepte filosofice abstracte.

Lagneau Arta 2Pana pe 23 iunie, daca ajungeti la Sun Plaza, puteti admira expozitia Sun Plaza – Locul mecanizat 82 a artistului francez Bernard Lagneau. Mai multe detalii despre expozitie gasiti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *