2% Salvați Copiii

Un gest

Doua proiecte pe educatie interesante

27/05/2013 Comments (3) Blog

As face un festival de jazz

O sa spuneti ca am luat-o razna sau ca am fumat ceva stricat. De ce as face eu, folkist, un festival de jazz? Pai pentru ca e la moda. Nu ma credeti? Pai sa le numaram, coane Fanica! Festivalurile, ca doar nu ouale lui Adrian!

jazzExista festival de jazz la Sibiu, probabil cel mai vechi din Romania, cu bazele puse in anii ’70. Editia de anul acesta a avut loc in perioada 12-19 mai. Pe 1 mai, Fundatia Sibiu Jazz Festival organizase concursul si Galele Formatiilor Studentesti de Jazz, un lucru mare ca se promoveaza si tinerii. De anul trecut, si Alba Iulia are festival de profil, intitulat Alba Jazz, despre care am si scris aici. Alba Jazz a avut loc in perioada 17-19 mai 2013, deci banuiesc o oarecare legatura intre cele doua in momentul in care aflu ca si o parte din artisti sunt comuni. Si pentru ca se pare ca simultaneitatea nu e chiar deloc intamplatoare, nu foarte departe, la doar 100 de km si de asemenea in aceeasi perioada, s-a petrecut la Cluj Napoca Jazz, intre 15 si 19 mai. Ati ghicit deja, pe lista si domnul Richard Galliano, ca si la Sibiu si Alba. Si pentru ca un careu nu e careu fara a 4-a carte, la Ploiesti a avut loc intre 16 si 20 mai Festivalul International Hot Jazz Summit (sursa). Si uite asa, Galliano a avut parte de un turneu in Romania, ceea ce e absolut remarcabil.

Ceva mai devreme (9-11 mai) si intr-o locatie neconventionala as zice eu, la Sarpele Roz (stranepotul mult mai cunoscutului Sarpele Rosu, de pe vremea lui nea Gigi Dinica), a avut loc Freedom Jazz Festival, cu o distributie exclusiv romaneasca. Clar luna mai are ceva cu jazzul, pentru ca in perioada 30 mai – 2 iunie va avea loc la Green Hours editia 2013 a Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest 2012 (sursa). Credeti ca e ultimul? Sigur nu! Sa nu uitam ca EuropaFest are si el o puternica latura de jazz, iar acesta a avut loc – ghiciti? – in perioada 9-25 mai.

Mergand in vizita la Timisoara Brands Tour, ne intalnim cu domnul primar care ne spune ca primaria orasului va investi 100.000 de euro in Festivalul de Jazz al Timisoarei (si despre el am detaliat aici pe blog). Macar acesta are loc in perioada 5-7 iulie 2013. Festivalul de la Garana merge si el inainte (are loc in perioada 11-14 iulie 2013). In perioada 4-6 octombrie, ne intoarcem la Sibiu pentru editia a 9-a a festivalului Jazz and More, organizat de Asociatia Culturala Interzone.

Si poate mai sunt si alte festivalul de profil si imi doresc sa fie cat mai multe. Sa nu ma inteleaga cineva gresit, ma bucur ca sunt atati oameni care fac evenimente de calibru in Romania si cheama nume mari din tara si din strainatate. Nu stiu daca acea corelare din mai este atat de potrivita – ma gandesc ca scopul unui festival international este sa atraga public nu doar din orasul in care are loc ci si din localitati invecinate sau chiar din alte tari (eu am condus 1000 de km pentru Peter Gabriel). Ar fi interesanta o evaluare a publicului de jazz din Romania, pentru ca banuiesc ca el exista. La Timisoara m-as fi asteptat sa vad primaria ca sprijina si un festival de rock – sa nu uitam ca de aici au plecat Phoenix, Celelalte Cuvinte, Cargo, Survolaj si multe alte trupe rock de calibru.

Jazz’em all!

Sursa foto Richard Galliano

3 Responses to As face un festival de jazz

  1. D-Petre says:

    Istet primarul de la Timisoara … daca tot a taiat finantarea pentru festivalul de la Garana ce si-a zis el … hai sa-i si boicotez un pic si sa organizez cam in aceeasi perioada un festival la Timisoara.

  2. Make says:

    @D-Petre e discutabil – daca vrea Capitala Culturala Europeana, are nevoie de evenimente de amploare. Probabil a zis daca tot da bani sa ii dea la el acasa si mizeaza pe publicul care mergea la Garana.

  3. ion says:

    Nu ducem lipsa de festivaluri de jazz asa cum nu ducem lipsa de scriitori si de carti, din pacate ne cam lipsesc amatorii de jazz si cititorii de carti. Personal am fost la Sibiu in mai cu sunt acolo pt festival de aproape 40 de ani, haideti si voi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *