MB-uri

Amintiri de la MB-uri

Dâmbovița

Dâmbovița și poveștile ei

19/09/2017 Comments (0) Blog

Atlantic4 în linie dreaptă

Atlantic4

V-am povestit deja despre proiectul Atlantic4, echipajul românesc ce va participa la cursa de traversare a Oceanului Atlantic într-o barcă cu vâsle. Și a venit momentul acum să revin cu noutăți despre stadiul pregătirilor, pentru că mai sunt mai puțin de trei luni până la plecarea în cursă, dar și cu detalii despre cursa peste Marea Neagră din vară. 

Atlantic4 și călătoria pe Marea Neagră

Știu că v-am spus și în articolul precedent câte ceva din cele întâmplate în periplul peste Marea Neagră, cel mai eficient antrenament în vederea cursei peste Atlantic. Dar între timp am avut ocazia să văd un documentar de mai bine de jumătate de oră, realizat pe baza filmărilor realizate chiar de băieți în perioada petrecută pe Marea Neagră. Mai exact 11 zile, 6 ore și 1 minut.

Știți probabil că se numește “Marea Neagră” tocmai pentru că este extrem de capricioasă, iar băieții s-au “bucurat” din plin de toanele și hachițele ei. Uitați-vă ce frumoși – clipul de mai jos – erau la plecare, dichisiți, bărbieriți, aranjați.

Eh, urmărind documentarul in extenso (are mai bine de 30 de minute), realizezi că barca asta e extrem de mică pentru 5 oameni care, dincolo de toate cele necesare (alimente, haine, obiecte de iginenă), au nevoie de o groază de tehnologie pentru a naviga (pilotul automat, aparatul de desalinizat apa de mare și câte și mai câte). Apoi, cu fiecare zi care trece, fețele lor erau tot mai arse de soare, burtica de acasă se subțiază, apar probleme medicale (unele mai delicate, că dacă stai cu fundul pe scaunul de vâslit, pățăști!), răul de mare ce nu a iertat pe nimeni în primele zile.

Ce mi-a plăcut urmărindu-i pe cei 5 Sinbad? Că în ciuda numeroaselor momente dificile, au reușit să meargă mai departe, să nu abandoneze “lupta”. Nu mă îndoiesc că au fost și momente mai tensionate (când ți-e rău de mori, nu poți mânca, dar trebuie să vâslești, zi sau noapte, te mai cotropește și o furtună, se strică și câte ceva la barcă, nu e ușor să suporți alți 4 oameni la fel de avariați, înghesuiți toți în câțiva metri pătrați), dar faptul că au ajuns la Batumi, în Georgia, e cel mai bun semn că au reușit să treacă peste el. Că nu și-au pierdut simțul umorului – Alex e monumental când se apucă, în mijlocul mării, să facă, pe micuța butelie de gaz, o….mămăliguță. Că au reușit să se bucure de momentele de frumos – aici trebuie să dau din casă un pic și să spun doar apusuri de soare fabuloase și delfini.

Fiecare din cei care vor dona pentru cauza pe care băieții o susțin și anume centrul socio-medical de îngrijire paliativă destinat copiilor ce urmează a fi construit la Adunații Copăceni va primi acces la filmul documentar cu traversarea Mării Negre de către echipajul Atlantic4. Nu suma este importantă, toți donatorii vor primi linkul documentarului, pentru că, așa cum am spus de fiecare dată, e mai important gestul decât suma. Vă puteți alătura celor care au contribuit accesând linkul de pe site-ul Galantom.

Stadiul pregătirilor echipajului Atlantic4

Acum că v-am făcut (sper!) curioși, hai să vă spun cum stau băieții cu pregătirile. În primul rând, barca Maria a fost inspectată de un reprezentant al organizatorilor Atlantic Challenge (foto dreapta), trecând cu brio verificările ce țin de structura și dimensiunile bărcii (aceasta trebuie să îndeplinească anumite standarde), dar și echipamentul de navigație, de comunicație și de siguranță, circuitele electrice, accesoriile sau hrana liofilizată. Plus anumite sugestii care să îi ajute în optimizarea parcursului cursei care va dura circa 60 de zile (de 5 ori mai mult ca peste Marea Neagră).

Barca este într-o stare foarte bună și este pregătită pentru cursă. Lee Fudge, Safety & Duty Officer

Apoi, dacă nimic neprevăzut nu se întâmplă, echipajul va fi compus din Andrei Roșu, Vasile Oșean, Marius Alexe și Ionuț Olteanu. În perioada următoare, ei se vor pregăti de cei circa 5.000 de km ai cursei în care, zilnic, fiecare component consumă circa 10 – 12.000 de calorii (cred că momentan sunt în perioada de acumulat…burtică). Corpul uman are nevoie, conform dr. Oșean, de 5-7 zile pentru a se adapta condițiilor extreme.

Așadar, să ținem pumnii băieților, să nu uităm să contribuim la cauza nobilă pentru care ei vâslesc și rămâneți aproape, revin cu alte detalii mai aproape de cursă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *