D'ale noastre Gigi Căciuleanu

D’ale noastre

Culori Masca

România în culori

09/06/2017 Comments (0) Blog

Atlantic4 – Vâslim împreună

Sunt puține situațiile în care să fiu surprins atât de tare de oameni, oricât de importanți ar fi ei, nu mă sperie funcțiile, nu mă sperie personalitățile, ba chiar sunt foarte dezamăgit când persoana publică e total diferită de omul din spate. Am avut ocazia marți să cunosc 5 oameni care, pot să spun cu mâna pe inimă, m-au marcat. De fapt 4, pe unul din ei îl cunoșteam deja. O echipă hotărâtă să schimbe lumea în bine, să își ajute semenii, 5 oameni care nu cred că merge și-așa

Să traversezi Atlanticul într-o barcă cu vâsle sună a nebunie la prima strigare, oricum ai lua-o. Apoi, când îi auzi vorbind, îți dai seama că totul este plănuit cu foarte mare grijă, că fiecare aspect este luat în calcul, Andrei Roșu spunea că check-list-ul are mii de itemi. Nu, nu este o încercare individualistă, ci este o cursă anuală ce a avut loc pentru prima oară în 1997, cu plecare din La Gomera (în Canare) și sosirea în Antigua. La Gomera a fost ultima oprire a lui Cristofor Columb înainte de traversarea Atlanticului.

După ce te dezmeticești și depășești momentul de uluială, începi să pui întrebări, unele firești, altele rușinoase, câteva cel puțin tâmpite, dar le pui, pentru că nu e ca și cum oprești pe autostradă la cafea. Mâncarea este liofilizată, iar aportul de calorii zilnic este de circa 5.000, dar cu toate acestea un concurent pierde între 10 și 20 de kg pe parcursul competiției, astfel că băieții noștri sunt momentan…la îngrășat. Da, ați citit bine, au nevoie de creștere în greutate, ca să aibă de unde să piardă, altfel la sosirea în Antigua vor părea malnutriți.

Preselecția a inclus o groază de probe care au testat nu doar capacitatea de efort a concurenților și rezultatele analizelor medicale, ci și aspecte precum rezistența la temperaturi extreme, stres, compatibilitatea și complementaritatea cu ceilalți componenți ai echipei. Sunt fascinante poveștile despre alte echipaje ce au terminat cursa, de la “pensionarii” din Antigua veniți cu grătarul pe barcă și care au pescuit tot drumul, la concurenții individuali ce reușesc performanța fantastică de a termina cursa ce durează între 37 zile (recordul actual) și 120 zile (media este de 60 de zile).

Atlantic4 barcaEchipa Atlantic4 este alcătuită în acest moment din Andrei Roșu, Vasile Oșean, Alex Dumbravă, Marius Alexe, Ionuț Olteanu. Da, sunt 5, în caz că unul din ei se accidentează sau e nevoit să renunțe, să rămână totuși 4 care se concureze. Ei se vor antrena împreună până în momentul startului cursei, ce va avea loc pe 12 decembrie. Până atunci însă, echipa avea nevoie de un antrenament în condiții reale, nu simulate, ei ies periodic pe mare cu Maria (foto dreapta), nava cu care vor concura, cea mai lungă perioadă petrecută pe mare fiind de aproape 48 de ore. Astfel că pe 16 iunie ei pornesc într-o cursă de traversare…a Mării Negre, de la Limanu (lângă Mangalia, Lifeharbour Marina Limanu) până la Batumi, preț de “doar” 1200 de km.

Vă recomand să urmăriți site-ul echipei, vor urma o serie de concursuri, primul dintre ele referindu-se la ghicirea perioadei în care băieții vor termina cursa pe Marea Neagră, cel mai apropiat de adevăr urmând să petreacă un weekend cu Atlantic4 la antrenamentele pe mare în perioada 7-9 iulie şi 2 invitaţii la festivalul Neversea.

Atlantic4 – zile mai bune pentru oameni

De ce o fac? e o întrebare absolut firească și nu se referă neapărat la motivația personală a fiecăruia la momentul intrării în cursă sau în preselecție (vom vorbi despre fiecare în parte cine este și cu ce se ocupă într-un articol viitor). Prima echipă românească ce participă la Atlantic Challenge vâslește 5.000 de km pentru o cauză extrem de nobilă. Sistemul de sănătate are atât de multe probleme încât nici nu știi de unde să începi. Iar îngrijirea paliativă (se referă la persoanele aflate în stadii terminale ale unor boli grave) este total neglijată, ca să nu mai vorbim de traumele rezultate din pierderea unui copil sau a unui frate. 

Asociația HOSPICE Casa Speranţei a demarat realizarea unui campus socio-medical la Adunaţii Copăceni care să ofere exact acest tip de servicii medicale şi sociale, suport şi îngrijire complexă pentru pacienţi şi familiile acestora. Iar echipa Atlantic4 își propune să contribuie, prin donațiile celor care se vor alătura echipei și proiectului, la strângerea sumei necesare, evaluată la aproximativ 1,5 milioane de euro.

Donațiile vă pot aduce o serie de premii (de ex., o donație de 500 de lei vă asigură o plimbare cu barca, iar cel mai important donator va aștepta echipa la finish, în Antigua!). Donațiile se fac pe pagina Hospice de pe Galantom.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *