Făgăraș, Cârța, Alba Iulia

Ravensca off-road

Recomandare de off-road: Ravensca

01/09/2014 Comments (0) Turism

Berlin – o surpriză plăcută

M-am întors în țară și mi-a luat ceva timp să îmi pun gândurile în ordine. Și, coincidența naibii, am publicat articolul exact în ziua în care se aniversează 75 de ani de la invazia Cehoslovaciei de către Hitler. Un dement ce a îngenucheat o nație, ce a ucis, prin planurile sale și cu ajutorul celor ce au crezut în el, milioane de oameni. O  lecție de istorie ce trebuie învățată temeinic, pentru a nu se repeta, mai ales în conjunctura actuală.

Până la vizita la Berlin, cunoștințele mele despre Germania se reduceau la Munchen (in special) și un pic de Bayreuth. Cu alte cuvinte, Bavaria pe toată linia. În cele trei zile petrecute în Berlin (foarte foarte puțin, dacă plănuiți să mergeți, stați măcar vreo 5, dacă nu o săptămână), cel mai greu a fost să scap de nodul în gât. E greu să îți imaginezi ce înseamnă scindarea unui oraș și a unei nații doar din cărți, trebuie să mergi acolo și să auzi ghidul explicând cum Poarta Brandenburg, un simbol al Berlinului și al Germaniei, a fost situată atâți ani în no man’s land. Să stai lângă clădirea Reichstag-ului imaginându-ți că pe acolo trecea sârma ghimpată ce separa frații și surorile, copiii de părinți. Numeroasele influențe (hughenoții de la începutul sec. 18, dar și ocupația celor 4 puteri învingătoare în al 2-lea război mondial) fac Berlinul un oraș mult mai cosmopolit decât restul orașelor germane văzute și mai ales decât cele din Bavaria.

Berlin de susApoi, Berlinul e un imens șantier, macarale uriașe se ițesc printre clădiri vechi de sute de ani (foto stânga, de sus de pe Dom). Se reconstruiesc clădiri vechi, se construiește o universitate chiar lângă Dom (o investiție de 600 milioane de euro!).  Pe de altă parte, este un oraș foarte aerisit, prin comparație chiar cu alte orașe europene de dimensiuni similare, străzile sunt largi, foarte mult spațiu verde (Tiergarten Park  este un parc natural în mijlocul orașului). Clădirile ambasadelor sunt adevărate opere arhitectonice și au dimensiuni foarte mari (cea a Rusiei este un orașel în sine). Recunosc, nu am ajuns pe Oranienstrasse să iau pulsul vieții de noapte, dar în restul Berlinului, atmosfera rămâne tipic germană: la 9 străzile sunt goale.

Ce mi-a plăcut în mod special în Berlin

Marienkirchen Turn TVAș zice că puținele locuri văzute au fost cele care mi-au plăcut cel mai tare și aș începe cu Domul, pentru că am locuit la 2 pași de el și îl vedeam de fiecare dată. Aduce un pic cu Vaticanul, deși e o biserică evanghelică, cupola rotundă și cripta ce adăpostește împărați și prinți m-au dus cu gândul la biserica San Pietro. E interesant că domul nu este scaun episcopal, acest rol revenind Bisericii Sf. Marii, situată și ea foarte aproape (foto dreapta). Și dacă am postat această poză, vedeți pe fundal turnul de televiziune, dar era o coadă uriașă, așa că am renunțat. Tot în zona Alexander Platz este și clădirea primăriei (foto stânga).

Primaria Berlin

Apoi Haus am Checkpoint Charlie. E o istorie a perioadei în care au existat două Berlinuri, cu imagini, cu povești ale oamenilor ce au încercat să fugă din Est în Vest, cu cele mai năstrușnice metode de evadare, de la boxe uriașe (mi-am adus aminte de Phoenix), compartimente sub motorul mașinii și câte și mai câte. Cum a redevenit Germania un partener mai credibil pentru Vest decât “aliatul URSS”, cum s-a născut pactul de la Varșovia, cum Checkpoint Charlie a rămas singurul punct de trecere din Vest în Est, tancurile americane și sovietice, pe Friedrichstrasse gata să tragă. Despre cei care au murit visând la libertate sau încercând să o atingă. Vă recomand să citiți pe această temă, e una de mare încărcătură emoțională. Pagina muzeului este aici.

Gendarmenmarkt e iarăși un loc de promenadă și de repaus excelent, cu cele două catedrale identice, franceză și germană, de-o parte și de alta a Konzerthaus. Cea franceză a devenit principala instituție a hughenoților ce au fugit din Franța de teama represaliilor religioase și care, la începutul sec. 18, formau circa 25% din populația Berlinului. Ghidul audio recunoștea importanța sosirii francezilor în dezvoltarea anumitor manufacturi (parfumuri de ex.) în Germania.

SiegessauleReichstagul (Parlamentul German, foto sus) se poate vizita cu programare prealabilă. De fapt, se vizitează doar cupola clădirii, ce găzduiește o expoziție cu fotografii însoțite de explicații despre istoria Berlinului. Ars de național-socialiștii lui Hitler, bombardat de americani și cu rușii arborând steagul URSS în 1945 pe ruinele sale, devenit loc de pelerinaj pentru rezistența anticomunistă, dar și loc de concerte, Reichstagul este astăzi un simbol al Germaniei unificate. Lângă Reichstag sunt mai multe clădiri administrative, biblioteca parlamentului, clădirea Paul Loebe (ce adăpostește birourile parlamentarilor), clădirea cancelarului, biroul și reședința președintelui, biroul de presă (o instituție întreagă). Statuia/Columna Victoriei (în germana Siegessaule – foto dreapta) comemorează victoria Prusiei în războaiele cu Danemarca, Austria și Franța.

Ar mai fi multe de spus, Charlottenburg și palatul său, nu am ajuns la Potsdam la Sans Souci, sunt cinci muzee lângă Dom în așa-numita insulă a muzeelor, nu am încercat o plimbare pe canale și încă multe altele. De aceea, pe lista orașelor prioritare există, din august 2014, Berlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *