Din tara oamenilor gospodari

Stiinta

Stiinta cere sacrificii (2)

30/10/2012 Comments (6) Blog

Biserica si “persecutia” comunista

Regimul comunist si marele conducator au produs distrugeri ale unor valori arhitectonice greu de compensat. De multe ori, monumente de sute de ani erau daramate pentru a face loc “marilor realizari socialiste”. Bucurestiul a suferit multe transformari si la fel de multe au fost lipsite de noima. Iar pentru aceasta va recomand documentarul Memorialul Bucurestilor, realizat de Lucia Hossu Longin pentru TVR.

Pe de alta parte, insa, Biserica Ortodoxa Romana acrediteaza, de mai bine de 20 de ani, ideea unei persecutii suferite de lacasele de cult in perioada comunista. Fara indoiala ca demolarea unor monumete ca Manastirea Vacaresti sau Manastirea Sf. Vineri (povestea detaliata a demolarii celei de a doua) sunt pierderi inestimabile. Dar exista mai multe exemple de biserici ortodoxe situate in pozitii-cheie din Bucuresti care cu siguranta ca, daca cuplul Ceausescu avea ceva impotriva bisericii, acestea nu puteau scapa. Asa cum nu a scapat un intreg cartier de case in stil neo-clasic din sec. 19, tocmai pentru a face loc ideii megalomanice de centru civic a nebunului din fruntea tarii (Sursa: Memorialul Durerii, ep. 1).

Biserica Kretulescu

Cel mai elocvent exemplu este Biserica Kretzulescu (foto stanga), situat in plin centru al orasului, chiar langa Palatul Regal (actualul Muzeu National de Arta al Romaniei). Tot in pozitii centrale se afla si Biserica Baratia (langa magazinul Cocor), cea mai veche biserica catolica din Bucuresti, dar si Biserica Sf. Gheorghe din piata cu acelasi nume, km zero al Romaniei.

Apoi, pe Calea Victoriei, la nr. 12, vis-a-vis de fostul Bancorex, se afla Biserica Zlatari – Sf Ciprian.

Voi ce parere aveti? Ceausescu avea ceva cu bisericile sau pur si simplu demola tot ce statea in calea marilor sale planuri de urbanizare a Bucurestiului? E vreo diferenta intre Ceausescu si urbanizarea lui si constructiile haotice care au napadit Bucurestiul? De noile tendinte de “modernizare” a centrului (vezi si articolul de  pe Realitatea despre parcarea subterana de la Universitate)?

Sursa foto: Wikipedia

6 Responses to Biserica si “persecutia” comunista

 1. Monica says:

  Heh, avea si nu avea. În sensul ca se credea Hausmann cu drept de a taia bulevarde cu un simplu gest al mâinii dar mai avea si o frica inexplicabila de Al de Sus, ca doar asa fusese crescut. si apoi cum sa nu te bucuri de reteaua de informatori usor de cladit în rândul prelatilor?

 2. Make says:

  @Monica asa zic si eu – ca a daramat biserici acolo unde stateau in calea marilor sale nazuinte, dar nu a avut un scop in a darama bisericile.

 3. Andrei says:

  O fi fost el incult si nebun, da’ prost nu era. Daca le darama pe toate probabil ca isi punea multa lume in cap, normal ca trebuia sa mai lase si cate o supapa pe ici, pe colo. Asa ca da, probabil le-a daramat p-alea care ii stateau in cale, iar in celelalte mai trimitea cate un securist care isi nota in carnetel cine merge la slujba. Zic si eu, ca unu’ care stie doar in povestite cum era cand venea Mos Gerila…

 4. Dan Ilcus says:

  No. Sa stam stramb si sa gandim drept. Daca avea ceva cu biserica ortodoxa sau altele, lua modelul “terezian”. Megalomania e o prostie. Batranu o vrut sa faca un oras functional. Atat. Megalomanii si lingai au fost esalonu 2,3,4, recte ARHITECTII si ceilalti. Nimic nu-i oprea pe arhitecti sa proiecteze la nivel monumental intr-o alta maniera (spune-i stil, abordare, cum vrea fiecare). Sa nu-mi spui mie ca indicatiile lu Ceasca erau la nivel de detaliu. Azi se stie cum aborda problemele. Iar cu Hossu Longin trebuie avut in vedere ca a fost propagandista PCR in TVR. In fine… subiectu e bun dar are multe colaterale care trebuie lamurite. 😉

 5. Make says:

  @Dan stiu ca are multe colaterale, de-aia am scris, sa le dezbatem aici 😀

 6. Aa says:

  Daca maine vom vrea sa construim ceva monumental in Romania nu o sa putem din cauza ca inflatia de popi a generat o inflatie de maghernite bisericesti din pfl ca sa aiba astia unde sluji.Ce,trebuie sa fii hausman ca sa sistematizezi un oras,?Trebuie sa fii napoleon si sa ai sange in instalatie sa le lasi urmasilor prostilor de contemporani ceva maret.Am sa spun de champes eli..ca de bd victoria socialismului si casa poporului nu am voie:ma vor taxa urmasii prosti ai contemporanilor lui n.c.rau intentionati si slugoi platiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *