bicicletă

Cărți pe bicicletă

trenul

Blogging din trenul de Galaţi

30/03/2015 Comments (2) Blog

Blogosfere locale 2015

Cu ocazia turneului Primăvara HOINARă am avut ocazia să interacționez cu mai mulți bloggeri individual, dar și cu două blogosfere locale, cele din Craiova și Onești. Pot spune și că cele două concerte din cele două orașe se datorează unor bloggeri, semn că bloggerii sunt oameni operativi. Ca să nu mai spun de cele aproape 100 de articole apărute pe bloguri din toată țara legate de turneul meu. De aceea, în mod evident, nu am ratat ocazia să schimbăm câteva impresii și cuvinte despre activitatea noastră în online. Am adăugat aici și câteva sfaturi pe care eu le consider utile pentru fiecare comunitate locală.

blogosfereLa Craiova, bloggerii au fost prezenți în număr mare la concertul de la Casa de Cultură Traian Demetrescu, directorul acestei instituții fiind și el…blogger. Comunitatea de aici rămâne foarte activă (i-am mai lăudat eu în urmă cu câțiva ani și mă bucur că au rămasa așa) și implicată în tot felul de proiecte și campanii. Daniel face cumva și reușește să strângă în jurul său mulți bloggeri nou-veniți, cei vechi (Dana, Damian, Lucian, Marius etc.) sunt oricum pe picioarele lor, deci online-ul craiovean e bine de tot.

De cealaltă parte, la Onești, am fost 6 bloggeri (cu tot cu mine și Monica) la întâlnire. Ușor descurajați, că foarte puțini oameni înțeleg activitatea lor și utilitatea acesteia până la urmă. Am încercat să le împărtășesc din experiența mea (aia câtă e), am încercat să îi conving că uniți pot fi o voce mult mai puternică și mult mai de luat în calcul. Știu că e foarte greu să găsești motivația să scrii în permanență, să scrii elaborat, să pui la cale proiecte, fără nici un fel de recompensă (și nu mă gândesc aici la bani), mai ales într-un oraș mic, în care evenimentele locale sunt puține.

Pe de altă parte, din experiența cu blogosferele din Mediaș, Craiova, Vrancea, știu că trebuie să existe 1-2 oameni care să ia taurul de coarne, care să lupte pentru comunitate. Cel mai probabil, la Onești va fi Monica cea responsabilă cu organizarea locală (ea a convocat și blogmeet-ul). Începeți cu lucruri mici, care, fără prea mari eforturi financiare, să vă câștige notorietate și credibilitate. Nu așteptați să vină cineva să vă strângă, să vă invite cineva să vă implicați, faceți-o voi și arătați-le ce puteți.

Nu ezitați să cereți ajutorul când nu știți de unde să începeți, sunt destui oameni dispuși să ajute. Strângeți-vă și veniți la evenimente naționale sau regionale (Webstock, Social Media Summit etc.), e foarte important să vedeți ce fac alții, să “furați” idei (sunt atâtea proiecte pornite din blogosfere locale, altele decât Bucureștiul), să cunoașteți oameni importanți.

Două din premiile din campania pe Blogal Initiative le voi duce personal la Galați și Iași (pe 9 ne vedem la London Pub Iași), tocmai pentru a avea ocazia de a întâlni reprezentanți măcar ai acestor blogosfere locale. În rest, să auzim numai de proiecte frumoase!

2 Responses to Blogosfere locale 2015

  1. Salutari din partea mediesenilor tuturor bloggerilor din Craiova, Onesti si Vrancea!

  2. Natural says:

    Intoarcem salutarile si spunem ca bloggerii craioveni, care nu-l vazusera pe Make la prima descalecare in Banie, au fost incantati. Cei care-l stiam am fost si mai descantati 🙂

    Si Make n-a spus tot 🙂 Dupa concert, impreuna cu blogosfera locala, a facut parte din punerea in scena a piesei offline “Craiova connecting people”, co-productie USA-Bulgaria.

    Sa fiti iubiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *