Risipa de apa

Premiu la Webstock

27/09/2013 Comments (3) Blog

Braila culturala

Povestile cu Braila si cutite, si derbedei sunt clasice deja, nu mai e nevoie sa le explicam, la fel si Terente. Si totusi Braila are o viata culturala bogata, condimentata cu multe evenimente de nivel national. Cand spun Braila, ma gandesc instantaneu la Fănuş Neagu, Panait Istrati, Mihail Sebastian, Cătălina Buzoianu, Johnny Raducanu si, poate cel mai drag dintre ei, Nicu Alifantis.

Si daca despre Festivalul de Folk Chira Chiralina de la Braila am mai povestit pe acest blog dupa experienta participarii in juriu anul trecut, iar despre editia din acest an gasiti informatii detaliate pe ForeverFolk, azi as vrea sa va povestesc si despre alte evenimente care chiar fac din Braila un oras mult mai “harnic” in ceea ce priveste sustinerea activitatilor culturale.

In primul rand, va anunt ca sambata, 28 septembrie, incepand cu ora 16:00, voi sustine si eu un recital in cadrul  Întâlnirii epigramiştilor “Ştefan Tropcea”,  ce are loc in Sala ProArte a Centrului de Creatie (posibil sa il stiti sub numele de Galeriile de Arta) din Piata Traian nr. 2. Este editia cu nr 26, iar juriul este condus de Stefan Cazimir.

Am citit miercuri parca la Ionut pe blog despre Festivalul Zile si Nopti de Teatru. Acesta va avea loc in perioada 2-6 octombrie in 3 sali si anume Teatrul Maria Filotti – Sala Mare si Sala Studio – si Casa Tineretului. Festivalul este la cea de a 8-a editie, deci vorbim deja de un eveniment cu traditie. Vor juca aici Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Masca, Teatrul Act, Teatrul Andrei Mureşanu Sfântu Gheorghe, Teatrul Municipal Turda, Teatrul Fani Tardini, UNATC Bucureşti şi bineînţeles, Teatrul Maria Filotti din Braila. Printre regizorii care participa cu piese in cadrul festivalului se numara Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Felix Alexa, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Mihai Mălaimare. De asemenea, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Valentin Nicolau şi Mihai Ispirescu vor sustine o serie de conferinte pe teme teatrale si vor exista o serie de lansări de carte, colocvii teatrale, recitaluri şi expoziţii ale artiştilor plastici locali.

Braila CulturalaJohnny Raducanu a fost un muzician aparte si o personalitate pregnanta. Si cu certitudine merita un festival de jazz care sa ii poarte numele, iar Braila era locul ideal. Premiile primei editii a Festivalului de Jazz Johnny Raducanu sunt atractive zic eu (gasiti toate detaliile pe JazzCulture), cu un mare premiu de 5000 de euro. Dar in primul rand e vorba de a simti spiritul lui Johnny, asezat pe banca de langa ceas (foto stanga). Festivalul are loc in perioada 29 noiembrie – 1 decembrie.

In conditiile in care Mamaia e si nu prea, iar Cerbul de Aur lipseste cu desavarsire, Festivalul George Grigoriu este cel mai bun reper al muzicii usoare (pop) din Romania. Cu participare internationala si cu premii extrem de importante, festivalul are loc de obicei la sfarsitul lunii mai. Si tot la Braila au loc anual Festivalul international al muzicilor militare, Festivalul internaţional de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, Concursul Naţional de Pictură şi Grafică “Vespasian Lungu”, Concursul Naţional de Pian “Virtuozii”, Festivalul Poeţilor din Balcani şi Festivalul Internaţional de Caricatură.

Evident, intotdeauna e loc de mai bine. Stiu ca sunt lucruri ce ar trebui imbunatatite, dar nici lumea nu a fost construita intr-o singura zi. Concluzia e retorica si simpla: cate orase din Romania se pot lauda cu un numar atat de mare de evenimente culturale?

3 Responses to Braila culturala

  1. StafidutZ says:

    Frumos articol, felicitari!

  2. Make says:

    @Stafidutz merci 🙂

  3. StafidutZ says:

    Cu placere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *