Curciu

Curciu

Histria

Histria, o nouă vizită pe Drumul Cetăților

18/05/2017 Comments (0) Turism

Brașov, dincolo de stereotipuri

Piața Sfatului Brașov

Am fost de ceva ori în ultimii 20 de ani la Brașov, fie că a fost vorba de concerte, deplasări cu munca sau pur și simplu plimbări. Cu toate că de fiecare dată am luat și orașul la pas, am rămas cumva blocat într-o serie de stereotipuri legate de orașul propriu-zis: Piața Sfatului, Biserica Neagră, Cercul Militar și parcul din fața lui, Centrul Cultural Reduta ca sală de concerte, strada Sforii. Pentru că orașul înseamnă mai mult de atât, iar cele mai bune povești le afli de la oamenii locului, dar cum dai de ei, mai ales când tu ești pe fugă? Cel mai simplu e să activezi notificările din aplicația Drumul Cetăților (una din noutățile din acest an) și vei afla instant când ești în apropierea unei fortărețe.

Iar municipiul Brașov este extrem de generos în această privință, iar pentru a vă dovedi că nu exagerez, hai să vă spun ce am descoperit eu în weekendul trecut. Băieții de la Questo (o aplicație-ghid care îți arată exact locurile pe care ai vrea să le vezi, dincolo de stereotipuri) au pregătit tur special dedicat Cetății Brașovului. Urmându-l, veți descoperi exact fortificațiile principale din cetate (porți, bastioane și turnuri) ce aveau rol de apărare a acesteia, precum și istoria fiecărui obiectiv în parte. Garantez cel puțin 6-7 checkin-uri pe Drumul Cetăților și hai să le exemplificăm.

Deși parcam lângă ea sau treceam cu mașina prin Poarta Șchei, am trecut de atâtea ori nepăsător pe lângă Poarta Ecaterina, situată între Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor. Breasla Țesătorilor (foto stânga) era una din cele mai puternice din cele peste 60 de bresle din Cetatea Brașovului, iar bastionul acestora găzduiește acum un muzeu. Pe Aleea Tiberiu Brediceanu, care merge paralel cu zidul cetății, dar și cu pădurea, treceți pe lângă Bastionul Funarilor și cel al Postăvarilor (unde îmi amintesc că este un muzeu foarte high-tech).

Brașov Biserica NeagrăTot Questo ne-a dus prin Piața George Enescu, o mică piațetă ascunsă și la doi pași de Piața Sfatului, unde mi se pare foarte simpatic să stai la o cafea. Dar partea cu adevărat spectaculoasă a fost când, ocolind bastionul Fierarilor, ajungi…După Ziduri, pe malul Graftului sau, așa cum îl știu localnicii, Spurcata. Iar urcând la Turnul Negru (faceți maxim 10 minute până acolo), de pe esplanada acestuia veți avea parte de cea mai bună priveliște a Bisericii Negre (foto dreapta).

Iar până la Turnul Alb, dacă o luați prin pădure, veți avea senzația că orașul a dispărut complet și vă aflați departe de civilizație, deși orașul e la doi pași. Alternativa ar fi să mergeți pe lângă ziduri și apoi să treceți un podeț și să urcați 158 de trepte.  Noi am ales să le coborâm și de acolo, urmând treasure hunt-ul Questo, am coborât la Fântâna Rudolf, iar de aici, printr-o ploaie foarte hotărâtă, cum numai în poeziile lui Bacovia sau Poclitaru mai găsești, am urcat, tot în premieră pentru mine, la Cetățuia de pe Strajă.

Sunt doar câteva din obiectivele ce apar în aplicația Drumul Cetăților (disponibilă atât în Google Play, cât și în iTunes), astfel că un weekend în zona Brașov poate fi un pas important în lupta pentru titlul de voievod al anului 2017. Titlul va fi câștigat de străjerul care până la 1 august 2017 vizitează și securizează cele mai multe fortărețe din aplicație, iar răsplata constă într-o vizită la Davele Dacice, dar și ceilalți primesc premii la primele trei vizite marcate în aplicație (soluții de protecție Bitdefender). O să vă ofer un pont, și zona Sibiu – Mediaș – Alba are multe obiective, în caz că nu știți unde să vă petreceți un weekend plin de istorie, care să vă aducă cât mai multe vizite în panoplie. Questo vă va arătă nu doar cetăți, ci și locuri unde să vă opriți să mâncați sau preț de o cafea de poveste, dar nu voi dezvălui prea multe, pentru a vă lăsa pe voi să le descoperiți și să vă bucurați de un oraș misterios și plin de surprize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *