Chimia pe mâini bune

Chimia pe mâini bune

chimie

Chimie în culori

12/10/2019 Comments (0) Educatie si Cercetare

Burse Rompetrol

Orice carieră veți alege în viață, pe lângă școală (de care aveți nevoie obligatoriu), aveți nevoie de oportunități – burse, proiecte, stagii etc. Care apar, dar e foarte important să le valorificați atunci când apar, să nu mergeți pe principiul “lasă, că mai apar și altele!”.

Știți că mi-e dragă chimia la maxim (doctoratul a lăsat urme, de!) și sunt apostolul ei până în pânzele albe, sub stindardul lui Chimia este pretutindeni. Și ca unul care combate în mediul academic de mai bine de 20 de ani și care e întrebat periodic de foști colegi sau angajatori de oameni, vă spun că există foarte multe oportunități ce apar pentru tineri care vor să urmeze o carieră în domeniul chimiei. Tot la fel de bine ca și voi știu că la angajare nu poți merge doar cu studiile, indiferent că vorbim de liceu sau facultate. Contează enorm un curs, un stagiu de internship, un part-time sau o școală de vară, pentru că sunt chestii din care înveți efectiv despre meseria pe care vrei să o urmezi.

Am un prieten foarte drag (Adi Stănescu) care prin anul III de facultate (a făcut automatică) a urmat pe vară un program de internship la Rompetrol. Stagiarilor li se spuneau sumerieni (de la summer, logic) și cred că au stat vreo lună la un hotel de pe bd. Mamaia și mergeau zilnic la rafinăria de la Năvodari. Astăzi, după 15 ani, Adi este specialist în automatizări dedicate industriei petroliere, e azi la o rafinărie din Olanda, săptămâna viitoare la una din Grecia și, ocazional, la rafinăria Rompetrol de la malul mării. A avut o oportunitate și a folosit-o la maxim.

Unul din domeniile pe care le puteți alege este petrochimia sau industria petrolului. Apropo, procesul de rafinare a petrolului are și astăzi la bază un mecanism pus la punct de un român, Lazăr Edeleanu (cu SO2 ca solvent selectiv pentru hidrocarburi aromatice). Și o să vedeți de ce v-am dat exemplul Rompetrol, una din companiile cele mai importante din domeniul petrolier din România. Compania implementează un program de burse destinat elevilor de liceu și studenților din Prahova, Constanța și București, cu rezultate bune la școală (medie generală peste 8) și care sunt parte a unor programe de studii după cum urmează:

  • Profil liceu: chimie, mecanică, electrică, automatizări;
  • Profil universitar: chimie, inginerie mecanică și electrică, energetică, petrol & gaze (ingineria petrolului si gazelor, tehnologia petrolului și petrochimie, prelucrarea petrolului si petrochimie), construcții.

Sunt 50 de burse ce vor fi acordate în acest an elevilor și studenților ce vor aplica pentru competiție (anul trecut, bursa avea o valoare de 1000 de euro pentru întregul an școlar). Așadar, dacă te încadrezi sau știi pe cineva care ar putea să beneficieze de o șansă, ghidează-l spre site-ul companiei și spune-i că prima condiție pentru a câștiga o competiție este să participi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *