Europa dincolo de politica

Portile de Fier - Cazane - Testoasa

Romania, ultima la finantarile de mediu

06/07/2013 Comments (0) Blog

Caravana AlcoHelp 2013

Vremurile agitate pe care le traim si volumul mare de informatii care ajung la noi zilnic fac informatia tot mai greu de transmis (pentru surse) si de filtrat (pentru receptori). Pe de alta parte, in ciuda secolului informational cu care avem de a face, in Romania sunt inca destule locuri unde informatia ajunge foarte greu (mai ales in mediul rural) si unde regulile nescrise sunt cu totul altele decat cele cu care cei din marile metropole sunt obisnuiti.

Caravana AlcoHelp

Foarte multe discutii legate de consumul problematic de alcool se refera la oamenii care au acces redus la solutii, in special cei din mediul rural. De aceea, ALIAT desfasoara si in acest an caravana Alcohelp, cu sprijinul celor de la HEINEKEN. Aceasta va vizita 20 de comunitati in total, toate comunitati noi, in care se incearca si o pre-evaluare a consumului prin discutii cu autoritatile (Serviciul Public de Asistenta Sociala, Politie, Primarie, Sp. De Psihiatrie unde a fost cazul), dar si cu ONG-urile din orizontul local. De asemenea, se doreste o crestere a accesarii centrelor AlcoInfo din spitalele generale, astfel ca majoritatea interventiilor din local au fost facute cu coordonatorii acestor centre (Iasi, Suceava, Constanta, Bucuresti).

Pe parcursul verii, statiunile de pe litoral reprezinta zone cu risc ridicat de consum problematic de alcool, de aceea am ales ca in judetul Constanta sa ne axam pe aceste localitati, imi spune Ioana Tomus, unul din oamenii de la ALIAT implicat in proiect.

BrailaAnul acesta am incercat sa facem evenimentul mai accesibil pentru publicul larg, dar si  sa sublinem ca evaluarea consumului de alcool si informarea sunt interventii de sanatate publica. De aceea, la cortul AlcoHelp am avut un medic si o asistenta medicala care au masurat si interpretat tensiunea arteriala celor care au vizitat caravana si au dorit acest lucru (peste 600 de persoane pana acum) si am oferit apa pentru zilele calduroase.

Pana acum, peste 500 de persoane au completat testele AUDIT. Pentru a face mai interesanta experienta contactului cu specialistii si voluntarii Alcohelp, aici veti gasi si un mic atelier de pictura. Scopul acestuia este de a facilita discutiile cu parintii insotiti de copii care ajung la cortul Alcohelp si a le oferi mai multe informatii despre serviciile ALIAT.

Unde puteti intalni caravana AlcoHelp in perioada urmatoare

  • Alcohelp Moldova: Tg. Frumos – 4 iulie, com. Ciurea – 5 iulie (jud. Iasi), Campulung Moldovenesc (jud. Suceava) – 12 iulie;h
  • Alcohelp Dolj: Malu Mare (5 iulie), Filiasi (11 sau 12 iulie – TBC);
  • Alcohelp Constanta: Costinesti (6 iulie), Eforie Nord (19 iulie), Vama Veche (20 iulie).

P.S. Un articol excelent scris de Vlad Petreanu pe tema consumului problematic de alcool pe care va invit sa il cititi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *