Joshua Redman

Joshua Redman

telekom

Chapeau, Telekom!

20/01/2016 Comments (10) Blog

Cardul de sănătate și rolul lui

cardul de sănătate

Cardul de sănătate este o bucată de plastic care îți îngroașă portofelul, obligatoriu să îl ai și aproape inutil când îl ai. Și vă asigur că nu glumesc deloc, nu mi-aș permite să o fac cu o chestiune atât de serioasă. Nu aveam card, evident, am zis că mă duc să îl ridic când am nevoie de el. Nu mă gândeam niciodată că nevoia te lovește între Crăciun și Revelion. Perioadă lucrătoare, de altfel, în speță zilele de 28, 29, 30 și 31 decembrie. Pe 28 decembrie pe la prânz, completez formularul online (detaliez mai jos toți pașii), primesc formularul de completat de mână și aștept frumușel să primesc un sms de confirmare, ca să știu când și de unde pot ridica premiul intitulat cardul de sănătate. 

S-a făcut marți la prânz (deci au trecut 24 de ore), niet sms! Evident, suit fundul în mașină și dus pe undeva prin Tei (str. Gheorghe Țițeica nr. 142, pe niște străduțe, prin spate) și ciocănit la informații “sărumâna, știți, am și eu un card de ridicat, dar nu mai vine sms-ul!”. Doamna indignată, evident, că ce, credeți că ei țin cardurile acolo, la birou, cardurile stau în buncărul central și durează până e găsit! În acel moment, mi-a trecut prin fața ochilor o scenă în care câteva sute de mii de carduri stau morman într-o magazie uriașă, iar când cineva depune o cerere online, vin doi chinezi bătrâni și încep să le ia la mână pe fiecare, până îl găsesc pe cardul de sănătate al vinovatului. Doamna continuă, că doar după sărbători voi primi mesajul mult-așteptat. Bun, zic, dar dați-mi măcar o adeverință, să pot să merg la spital. Nu se poate, zice doamna la fel de înțepată, că aveți card! Păi am, dar nu mi-l dați! Doamna, explicându-mi ritos: adeverință se eliberează în cazul în care nu aveți card! Bine, zic, dar oamenii de la spital îmi cer cardul pentru a mă putea interna! Doamna continuă: păi ce, ei nu văd că aveți card? Ei văd, dar nu pot înregistra serviciile medicale în contul meu fără card! Kafka, stai jos, 2!

Hai să nu mai lungesc discuția, am plecat și fără card, și fără adeverință. Că doar era 29 decembrie, ce, eu nu aveam cumpărături de Revelion de făcut? Am sperat că odată ce ai card, nu va mai fi nevoie de adeverința de salariat. Ei bine, nu! Secretara sau persoana de la resurse umane care trăiește pentru așa ceva nu poate fi nedreptățită! Am aflat asta mergând la spital după sărbători, mândru nevoie mare de cardul meu de sănătate proaspăt obținut. Știți proverbul cu țeapa e țeapă, șpaga e șpagă? Așa e și cu cardul de sănătate și adeverința de salariat! Faptul că ai card nu te scutește de adverința de salariat.

În concluzie: dacă nu aveți card de sănătate, urmați pașii de mai jos și demarați procedurile pentru a-l obține. Nu mizați că îl ridicați când veți avea nevoie, pentru că acest lucru nu se întâmplă peste noapte.

Ce trebuie să faci pentru a obține cardul de sănătate

Dacă nu ați intrat în posesia cardului de sănătate, iată ce am făcut eu, detaliat, ca să purcedeți la treabă. Modelul e pentru București, pentru alte județe accesați site-ul CNAS.

 1. Accesați site-ul CASMB și completați formularul de acolo pentru a vedea dacă nu cumva cardul se găsește în retururile Poștei Române către CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București);
 2. Dacă este la CASMB, veți primi un e-mail de confirmare, ce conține un link de unde să descărcați cererea de eliberare a cardului (atenție, linkul este valabil doar 48 de ore!);
 3. Cererea completată trebuie imprimată și semantă;
 4. Apoi așteptați răbdători un SMS de confirmare la numarul de telefon folosit în cerere – ei spun în cel mai scurt timp posibil, practic….durează;
 5. SMS-ul vine în ziua în care puteți ridica respectivul card, iar asupra dvs. trebuie să aveți – cererea primita pe e-mail semnata de titularul cardului, copia actului de identitate a titularului de card și, dacă e cazul, declaratia de imputernicire.

10 Responses to Cardul de sănătate și rolul lui

 1. KorinaMS says:

  Bine că nu enevoie să le spui și o poezie pt cardul ăla.

  Ca să nu mai spun că la activare m-au întrebat de alergii, am spus că mor de la salicilați. Următoarele 3 vizite la medic am fost întrebată același lucru: “Alergii aveți?”.
  Bine că am card. Altfel muream și ăia tot nu aflau că sunt alergică. Ah, wait…

 2. vali crintea says:

  bune informatiile tale si sigur vor ajuta multe persoane !

 3. Make says:

  @KorinaMS am o singura intrebare pentru tine: ai vreo alergie? Cea la prosti nu se pune :)))

 4. La mine mi-a zis ”NU” la toate. Deci unde este cardul meu? :))

 5. KorinaMS says:

  @Make – Nimiiiiic, domnu! Exact cum scrie acolo, la card =)))

 6. Anca says:

  Ca de ce ar exista platforme si pentru celelalte ce nu tin de CASMB? De exemplu, CAS Ilfov (am buletin si medic de familie in Ilfov)? :))

 7. Make says:

  @Anca pentru tine e linkul cu CNAS :))

 8. Anca says:

  Da, dar pe site-ul ala imi spune doar daca e emis ori ba, nu si daca a fost predat la posta/CAS Ilfov, etc :))

 9. Make says:

  Trebuie sa te iei de manuta cu Chinezu atunci, ca si el are, dar nu se stie unde e :))

 10. Anca says:

  Am vorbit deja cu el, mersi :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *