Teatrul Odeon

Teatrul Odeon în secolul 21

cutie donații frustrare

Frustrare pentru prieteni

25/04/2018 Comments (0) Blog

Cargo, Celelalte Cuvinte, Phoenix

Cargo Ca pe vremuri

Concertul a fost, pentru moment, amânat, estimările sunt că va avea loc undeva în toamnă.

M-am tot gândit dacă să scriu un singur articol, două sau trei, câte unul pentru fiecare din trupele ce vor fi prezente pe scena ediției 2018 a evenimentului Ca pe vremuri. Și trebuie să vă mărturisesc că habar nu am, cert e că mă apuc de scris și văd eu ce iese. Așadar, trei trupe românești de legendă, poate nu întâmplător toate trei din vestul țării (Timișoara și Oradea) vin pe 15 iunie la Arenele Romane pentru un concert de rock clasic. Phoenix, Cargo, Celelalte Cuvinte este o ordine pur personală, ordinea în care le-am descoperit ca fan (în titlul articolului sunt alfabetic), apoi ca puști pasionat de chitară.

Adevărata revelație în ceea ce privește muzica celor de la Celelalte Cuvinte a fost concertul lor aniversar de 30 de ani de carieră de la Sala Palatului. Fără a fi vreun fin cunoscător al muzicii lor, am stat patru ore cu ochii cât cepele și mi-a vibrat sufletul pe cântecele lor de legendă, fie că au fost piese mai “tari” ca Armagedon, Se lasă rău, Iarbă prin păr sau Un sfârșit e un început (care are un distors de referință pentru muzică, parol!), sau de cele mai baladești (ca să nu zic mai folk, hihihi!) ca Dacă vrei.

Și pentru că suntem pe site de folkist, hai să ascultăm Dacă vrei. 

Celelalte Cuvinte nu sunt o trupă șlăgăroasă, muzica lor este elaborată, trebuie ascultată în tihnă, disecată, asimilată. Mai mult ca la alte trupe, textul e profund, metafora e la ea acasă. Deși veți avea senzația că nu știți prea multe piese ale lor, ascultându-i veți realiza că, de fapt, le știți pe majoritatea. Și, ca să închei cu o glumă, nu, nu e o tipă care cântă cu vocea (hahaha!). Iar eu vă propun o a doua piesă, Fântâna suspinelor, ca să nu ziceți că vorbesc prostii cu muzica elaborată. Are 9 minute și jumătate, la fix pentru a termina articolul.

Cargo a apărut în viața mea undeva pe la începutul anilor ‘90, când fratele cel mare, principalul furnizor de muzică din acea vreme, aduce acasă o casetă audio cu Povestiri din gară. E imposibil să nu ai minte cum sună acele câteva note de bas ale lui Raul Dudnic și clapa regretatului Dinel Tollea care îi “răspunde”. Plus că e o poveste de dragoste spusă într-un fel brutal, nu ca o baladă. Plus Brigadierii, plus, Batacanda. Nu trece mult și fac rost și de Destin, de unde îmi rămâne în suflet Clasa muncitoare, pe care o cântam în gura mare prin casă. 

Un al moment de cotitură în relația noastră a fost acela când, novice fiind în ale chitarei, am reușit să scot armonia de la Batacanda. Vai, ce bucurie pe capul meu să trec de la siropoșeniile folkistice specifice îndrăgostelilor vremii la piese de rockeri în variantă unplugged (aia știam ce e, că mâncam pe pâine sesiunea respectivă de la MTV, cu Clapton, R. E. M. sau Nirvana).

Evident, au urmat Ziua VrăjitoarelorPloaia, și ea de cântat ocazional între prieteni, sau experimentul cu R.A.C.L.A., Anarhia. Alături de Timpuri Noi, Cargo se vor dovedi una din trupele de referință ale rockului românesc a anilor ‘90, reușind să își câștige un meritat loc în preferințele comunității rock, iar anumite piese chiar depășesc nișa rock și prind la un public mult mai larg (dacă au avut live acustic la Radio Zu, am dreptate, nu?).

Despre Phoenix aș putea scrie o carte, așa că mai bine mă abțin să încep povestea tot în acest articol. Ca și anul trecut, vă spun că nu este un concert despre perfecțiune muzicală, ci este o întâlnire cu istoria și o atmosferă de zile mari, cu multe generații prezente și multe emoții (eu am avut mai multe ca la concertele mele). Anul trecut, după spectacol, Compat și Iris au suferit modificări majore, așa că pot să vă spun că m-am simțit norocos că am fost prezent și vreau să rămân cu imaginea acelui spectacol despre oamenii care mi-au marcat existența. 

În încheiere, vă mai spun doar că biletele pentru ediția a II-a a Ca pe vremuri: Phoenix, Cargo, Celelalte Cuvinte costă între 69 și 199 lei (la VIP) și sunt disponibile în rețeaua IaBilet.ro și pe IaBilet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *