Cand nobila arta devine un circ ieftin

Pasiunea nu se sterge cu buretele sau cu infrangerile

20/02/2012 Comments (0) Sport

Castigatori minori ai unor turnee de Grand Slam

Tenisul este un sport in care varsta nu este neaparat un criteriu, sportul alb avand parte atat de jucatori tineri de o maturitate incredibila, cat si de “veterani” cu o longevitate iesita din comun. Dar in articolul de azi vom vorbi despre jucatori care au castigat cel putin un turneu de Grand Slam inainte de varsta majoratului.

Martina Hingis este cel mai tanar castigator al unui turneu de Mare Slam. In 1996, pe cand avea 15 ani si 9 luni, ea castiga, alaturi de Helena Sukova, titlul la dublu feminin de la Wimbledon. Pana la majorat, avea sa mai castige si Australian Open (1997 – simplu si dublu, devenind cea mai tanara castigatoare a unui turneu de Grand Slam la simplu din secolul 20, 1998 – simplu si dublu), Roland  Garros (1998 – dublu), Wimbledon (1997 – simplu, 1998 – dublu), US Open (1997 – simplu, 1998 – dublu).

Steffi Graf a castigat primul sau turneu de Mare Slem cu fix o saptamana inainte de a implini varsta de 18 ani. Pe 7 iunie 1987, jucatoarea germana triumfa la Roland Garros, invingand-o in finala pe Martina Navratilova. Era primul titlul dintr-o serie impresionanta de 23 de titluri de Grand Slam (unul singur la dublu, la Wimbledon, in 1988). Tot in “vecinatatea majoratului” se gaseau si suedezii Bjorn Borg si Mats Wilander cand au castigat primul lor turneu de Mare Slem, acelasi Roland Garros, in 1974, respectiv 1982. Tot la 18 ani neimpliniti avea si Serena Williams cand a castigat US Open atat la simplu, cat si la dublu, in 1999, dupa ce, in acelasi an, castigase si Roland Garros-ul la dublu alaturi de sora sa, Venus.

Michael Chang (foto dreapta) este cel mai tanar jucator din circuitul masculin de tenis care a castigat un turneu de Mare Slem la simplu. Este vorba de Roland Garros-ul din 1989, pe cand avea 17 ani, invingandu-l in finala pe Stefan Edberg. Avea sa fie si singurul din intreaga sa cariera, dar recordul sau a ramas. Si daca l-am numit pe cel mai tanar castigator de la open-ul francez, trebuie sa spunem ca cel mai tanar castigator la Wimbledon este Boris Becker, care in 1985 il invingea in 4 seturi pe americanul Kevin Curren (nr. 8 mondial la acea data). Era primul jucator neclasat si primul german care invingea in openul britanic.

Monica Seles a castigat primul sau turneu de Grand Slam in 1990 la Roland Garros (la 16 ani si 6 luni), dupa o finala impotriva lui Steffi Graf. In intreaga cariera, Seles va castiga 9 titluri de Mare Slem.

Jennifer Capriati a castigat titluri de Mare Slam, dar nu la varste fragede. Cu toate acestea, trebuie remarcata medalia de aur castigata la Olimpiada de la Barcelona din 1992, pe cand avea doar 16 ani, dupa ce a invins in semifinale si finala doua adversare mult mai experimentate – Arantxa Sanchez-Vicario si Steffi Graf. Oricum, Capriati a jucat la 15 ani doua semifinale de Grand Slam.

Nu am pretentia ca sunt toti jucatorii de tenis care au castigat un turneu de Mare Slem pana sa implineasca 18 ani. Asa ca, daca mai cunoasteti si alti copii-minune ai tenisului, va rog sa comentati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *