Zambet

Un zambet – sunt un simpatic – si un...

Doua noi canale de televiziune de profil documentar pe...

02/10/2012 Comments (0) Blog

Cat de bine stii sa gestionezi o situatie de urgenta?

urgentaTraim intr-o tara in care situatiile de urgenta, din pacate, nu lipsesc, fie ca sunt cauze naturale, fie ca vorbim de accidente provocate de oameni. Si nu de putine ori, interventia necorespunzatoare poate produce daune mai mari uneori chiar in randul celor care intervin. Ierni grele, cand satele din sud au ramas izolate pentru mai multe zile datorita zapezilor abundente (cum au fost lunile ianuarie si februarie ale acestui an), cu zeci de mii de oameni blocati in case, in masini sau in trenuri. Inundatii ce au spalat totul in calea lor, cutremure severe (cum au fost cel din 1977) sau incendii devastatoare sunt situatii nedorite, dar care apar frecvent in jurul nostru.

urgenta

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta realizeaza, anual, circa 200.000 de interventii. Iar fiecare dintre acestea are specificul ei, astfel ca depinde de fiecare responsabil de interventie sa aleaga metoda folosita de salvare si instrumentele si utilajele necesare. Si aici e vitala si experienta, dar si dotarea. Pentru ca oricat de priceput ai fi, in fata unui planseu de beton sub care sunt prinsi oameni (foto dreapta) conteaza mai putin indemanarea si mai mult un utilaj de carotare.  Iar in calea furiei nestabilite a apelor nu poate sta uneori nici cel mai bun inotator, astfel ca un transportor amfibiu care sa recupereze oameni din puncte izolate (cum este cel din poza de sus)

Cele 1,2 milioane de euro alocate de Petrom pentru dotarea logistica si tehnica a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta vin sa completeze capacitatea de interventie a acestei unitati mereu situate in linia intai. Unele din echipamente sunt premiere in Romania, altele similare existau. Cu siguranta nu sunt suficiente pentru toate unitatile IGSU. Dar sunt inca un pas inainte facut pentru ca atunci cand, asa cum ar spune prietenul Daniel Iancu, “ne bate dealul la poarta” sau “vine’ valu’, imi ia calu’“, sa se poata interveni cat mai eficient.

Cu aceasta ocazie am aflat ca USISU Ciolpani este singura unitate cu structuri de cautare/salvare la cutremur, echipamentele pentru descarcerare urmand a fi folosite de aceasta unitate. Unice în România, aceste echipamente permit accesul în zone dificile si reduc timpul de interventie.

Reconfirmam, astfel, angajamentul nostru […] fata de comunitatile în care ne desfasuram activitatea (Mariana Gheorghe, CEO Petrom).

Echipamente donate de Petrom ce urmeaza a fi folosite in situatii de urgenta

  • 5 autospeciale de interventie senilate HDI vehicule speciale de interventie pe apa, uscat si terenuri accidentate sau cu accesibilitate redusa.
  • 10 corturi gonflabile (cu o capacitate totala de aproximativ 100 de persoane). Corturile gonflabile pot proteja, în caz de nevoie, atât personalul specializat, cât si victimele diferitelor dezastre (inundatii, cutremure, alunecari de teren).
  • 2 bucatarii mobile – destinate prepararii hranei pentru personalul care desfasoara misiuni de salvare în zone afectate de dezastre.
  • 400 seturi echipament de protectie pompieri pentru specialistii I.G.S.U. care includ costum NOMEX, manusi de piele, cizme scurte, casca protectie.
  • echipamente pentru descarcerare în caz de cutremur, în premiera în România: 8 echipamente spart beton, 7 echipamente carotare, carote suplimentare cu diverse diametre .
  • echipament de deszapezire de tip freza pentru drezina CFR (include urmatoarele componente auxiliare: agregat hidraulic de actionare, freza de zapada cu aruncare, constructie speciala cu spirala si cu o roata de aruncare pozitionata în spate, perie pentru zapada,plug montat pe partea din spate a drezinei, cu lame comandate hidraulic).

Foto: Tara lui Andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *