Institutul Ciuc te provoaca la dezbatere, eu te provoc...

Recitalul de la “Ziua de mâine” (video)

25/01/2012 Comments (4) Blog

Cat de in serios luati protectia muncii?

Saptamana trecuta mi-am petrecut-o in special in laborator, lucrand cu acizi, la temperatura ridicata, astfel ca halatul, manusile si ochelarii de protectie au fost obligatorii. Si astfel mi-am adus aminte de instructajul de protectia muncii pe care il primeam in primul laborator al fiecarei materii. Evident, era un motiv de “hai sa terminam repede sa plecam acasa”, multi din noi abia se uitau pe foile primite spre a fi citite.

Si totusi, am realizat, undeva intre anul I si II, ca superficialitatea cu care tratam instructajul de protectia muncii era o mica-mare inconstienta. Si nu, n-am facut vreun mare studiu pentru asta, ci evident am avut un (mic) accident de munca. Speta: undeva pe teren, printr-o conjunctura mai mult sau mai putin defavorabila, am “reusit” nedorita performanta de a “ingurigita” (pus pe limba e mai corect) KOH 33%. Sincer, nooooooo fun! In panica incidentului, mi-am adus aminte ca bazele tari (NaOH, KOH) se neutralizeaza cu acid acetic (speta otet). N-o sa va explic de ce, solutie tampon etc. Am fugit instant in bucataria vaporului pe care ma aflam, am cerut otet, spalat serios limba cu el (reactia de neutralizare a usturat mai crancen decat KOH, dar na, esti prost, suferi!), apoi clatit cu apa distilata, a doua zi farmacie, glicerina boraxata, vreo 2 zile mancat cu paiul si numai chestii soft (gen eugenii cu ceai) si am supravietuit.

Din acel moment, protectia muncii a incetat sa mai fie o formalitate. Pentru ca stiinta numita chimie are prostul obicei sa arda, sa pateze, sa miroasa urat si cate si mai cate (mai am povesti cu o pereche de jeans arsi cu acid si tot asa). Astfel ca halatul, manusile cand manipulez substante periculoase, ochelarii de protectie sunt mereu la indemana sau chiar pe mine in laborator.

Voi ati facut instructaj de protectia muncii? Evident daca se aplica la jobul pe care il prestati, ca doar nu ma refer la cei care folosesc doar pixul si hartie sau tastatura.

Sursa foto

 

 

 

4 Responses to Cat de in serios luati protectia muncii?

 1. Bogdan.Cretu says:

  Eu am lucrat jumatate de an la o firma in cadrul careia principala mea atributie era sa incarc cartuse de imprimanta (inkjet si laser). Deci mai mereu eram murdar pe maini cu cerneala (ca un copil de gradinita la ora de pictura) si pe fata cu toner pentru cartuse laser. Nici pomeneala sa mi se fi facut vreo instruire cu privire la protecia muncii…manusi nu am avut, decat cand mi-am cumparat, cand am vazut ca pielea de pe maini incepe sa mi se usuce si sa crape…iar despre masca de protectie pentru a nu inhala toner, nici pomeneala….iar cand am vazut ca incep sa generez o alergie la toner, am plecat…deci intr-adevar, normele de protectie a muncii sunt foarte importante, desi putini oameni chiar sunt interesati de asa ceva…

 2. Make says:

  @Bogdan – lucrul in mediu toxic e o chestie cu efecte pe termen mai lung decat se vede la prima vedere, toti solventii aia inhalati, praf si tot asa nu fac bine “pe dinauntru”. Deci a fost o decizie buna sa pleci 🙂

 3. Bogdan.Cretu says:

  Da, a fost ok…mai ales ca stranutam puternic dupa incarcarea a unu-doua cartuse…iar cerneala pe maini chiar nu face bine…pacat ca cei care vin in control de la ITM nu se uita si cum se desfasoara munca din punctul de vedere a masurilor de preventie a accidentelor…evident patronii aleg calea mai usoara si ieftina..

 4. iristar says:

  Normele de protectia muncii si un serviciu serios de medicina muncii nu trebuiesc luate in ras de nicio companie serioasa care activeaza pe piata din Romania. Pana la urma, asa scrie la lege… la legea europeana…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *