playoff

Playoff NBA 2015

motiv

Orice motiv pentru sport

03/06/2015 Comments (0) Sport

Cavaliers pentru titlu

Vă spuneam într-un articol precedent că am redescoperit baschetul spectaculos din NBA. Competiția a ajuns în momentul de față la faza finală, cu două campioane ale conferințelor oarecum neașteptate la începutul sezonului: Cleveland Cavaliers în Est și Golden State Warriors (GSW) în Vest. Iar Marius, un mare pasionat de baschet, m-a provocat să spun de ce consider eu că cei de la Cavaliers sunt îndreptățiți să aspire la primul titlul NBA din istoria francizei.

Primul și cel mai important argument al celor de la CAVS este, așa cum bănuiți, LeBron James. Cu el în teren, CAVS au reușit 32 de victorii și doar 8 înfrângeri, reușind și cel mai bun rating ofensiv al întregului sezon regulat (111,4 față de 109,5 al adversarilor). Comparând statisticile din playoff (sursa), CAVS conduc la rating ofensiv (108,6 la 107,3) și rating net (10,1 la 8,4), în timp ce GSW au un ușor avantaj (98,9 față de 98,5) la cel defensiv. De asemenea, ținând cont că GSW se bazează foarte mult pe aruncările de 3 puncte ale duo-ului Steph Curry – Klay Thompson, e foarte important să spunem și că James&co au best 3-points defense (cele mai puține coșuri de 3 puncte primite) și sunt pe locul doi la fast-break defense. 

În duelul său cu liderul GSW, Stephen Curry (un aruncător excepțional de la distanță și semidistanță), are avantajul experienței și al unui joc mai divers. Dar într-o finală de acest calibru, vor conta și aghiotanții (Kyrie Irving, respectiv Klay Thompson) și banca fiecărei echipe. Și, cel mai important, starea de sănătate, pentru că să nu uităm că sezonul a adunat deja circa 100 de partide pentru fiecare echipă. CAVS l-au pierdut deja pe Love și nici Irving nu se simte prea bine, iar pe jocul acestuia din urmă se bazează destabilizarea defensivei celor din Oakland. King LeBron are ceva personal de demonstrat contestatarilor care spun că s-a întors în Cleveland doar pentru bani. Cifrele sale din playoff sunt impresionante și pare să se fi trezit din letargia arătată în multe meciuri din sezonul regulat. Dacă va reuși să depășească egocentrismul specific marilor jucători și să își pună în valoare coechipierii, CAVS au o șansă mare la titlu.

Apropo de experiența, ea pare să fie de partea celor de la Cavaliers. Jucătorii din Cleveland au fost implicați la nivel individual în nu mai puțin de 18 finale și 8 titluri câștigate. James și Jones au 4 finale consecutive cu Heat 2011-2014, Miller 3, toți trei având și două titluri în palmares cu Heat – 2012, 2013; James și Varajeo făceau parte din echipă și la finala pierdută în 2007 împotriva celor de la San Antonio Spurs; Haywood și Marion au fost campioni cu Dallas Mavericks în 2011; Perkins are 3 finale jucate – 2 cu Celtics, una cu Oklahoma City Thunder. De cealaltă parte, nici unul din jucătorii de la GSW nu au participat la o finală NBA, e posibil ca miza să își spună cuvântul.

Cavaliers au jucat în acest playoff un meci mai puțin decât Curry și compania, doar Chicago Bulls punându-le ceva probleme, întâlnirile cu Atlanta (locul I în Est după sezonul regulat) și Celtics fiind câștigate în doar 4 meciuri. CAVS au demonstrat și că pot câștiga pe orice teren, astfel că avantajul terenului propriu al celor de la GSW nu va conta foarte mult.

Casele de pariuri îi dau favoriți pe Warriors (chiar o victorie în 6 meciuri), dar dați-mi voie să cred că LeBron James poate face diferența. Primul meci are loc vineri dimineața (ora 4, ora României, în direct la Dolce Sport).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *