Ce mai poti spune la asa afront :D

Cum e cu respectul fata de artisti

17/04/2012 Comments (1) Blog

Cetatea Rasnov

Cantonamentul de la Predeal a insemnat pentru mine si ocazia sa descopar Cetatea Rasnovului. O locatie despre care auzisem multe, trecusem pe langa ea de cateva ori, dar nu am apucat niciodata sa o vizitez. Prima amintire e legata de filmul lui Sergiu Nicolaescu, Nemuritorii, care a fost filmat, in mare parte aici, cu o distributie remarcabila si a carui coloana sonora apartine trupei Phoenix. Cateva fragmente din film vedeti in clipul de mai jos. Cand am intrat in cetate (foto dreapta), mi-am adus aminte de scena de la minutul 4:15 si va spun ca m-am emotionat teribil, fiind unul din filmele mele preferate (ca mai toate filmele lui Sergiu Nicolaescu – deh, eu sunt din generatia care a crescut cu el si cu Bud Spencer, nu cu van Damme si Schwarzenegger).

Wikipedia mentioneaza mai multe filme cu cadre trase in zona si in cetatea taraneasca, cum ar fi Dacii, Columna, Mihai Viteazul, dar si Cold mountain (2002).

Cetatea a cunoscut mai multe etape de dezvoltare, de la fortificatiile dacice (Rasnov-Turism mentioneaza cercetari istorice recente – 2010 – ce par sa confirme existenta aici a asezarii dacice Comidava, inclusa de geograful Claudius Ptolemeu printre cele mai importante orase ale Daciei), la cetatea teutona (acest fapt este doar o ipoteza, bazata pe tehnica de constructie si pe rolul Tarii Barsei in sec 13) si “burgul de pe deal“, cu prima atestare documentara la 1335.

Cetatea a fost inchisa timp de un an (2009 – 2010) pentru o serie de lucrari de consolidare, dupa ce un balcon s-a prabusit peste unul din Mi s-au parut foarte inspirate cosurile de gunoi in forma de tunuri, cred ca educatia se face si prin astfel de gaselnite care atrag atentia.

Am descoperit cu aceasta ocazie ca Rasnovul are si o activitate culturala relativ bogata in perioada mai – august, deci motivele si oportunitatile sa vizitati orasul si cetatea nu lipsesc. Iata cateva dintre ele:

  • luna mai: Festivalul de Foarte Scurt Metraj – un festival ce se desfasoara simultan in peste 100 orase din lume, Zilele Rasnovului si Festivalul Ecvestru, Festivalul de Gastronomie Traditionala;
  • Festivalul Rozelor, 1-4 iunie – trandafirul este simbolul orasului, toponimul german Rosenau, avand ca radacina “roz” (roz in latina, slava si germana = roza, trandafir), Rosenau = Valea Rozelor;
  • Expozitia-concurs de modelism feroviar Cupa Mocanita, 6-22 iulie;
  • Festivalul de film istoric, 10-19 august.

De asemenea, trebuie spus ca editia de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013 va avea loc in zona Valea Prahovei, iar competitiile de sarituri cu schiurile se vor desfasura pe trambulinele de la Rasnov, inaugurate in august 2011. Exista aici trei trambuline de 15, 35 si 64 de metri si se lucreaza la trambulina de 90 m, trambuline utilizabile atat iarna, cat si vara (fiind dotate cu suprafete sintetice adecvate) (mai multe detalii aici).

O galerie foto mai detaliata gasiti pe facebook. Si apropos de facebook, puteti accesa si pagina cetatii. Mai multe informatii despre cetate si despre oras in general gasiti pe Rasnov-Turism.

One Response to Cetatea Rasnov

  1. […] Cetatea Râșnov și filmele istorice marca Sergiu Nicolaescu; link […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *