Despre #trollezscandaluri

Management universitar defectuos sau indolenta la toate nivelurile?

19/03/2012 Comments (2) Blog

Chimia e peste tot

UPDATE 2 – 13 martie: Pana si noul Suveran Pontif este chimist. Ce sa mai spun, suntem peste tot!

UPDATE: Dat fiind comentariul domnului Chinezu legat de bere si chimie, raspunsul se gaseste aici, el fiind elucidat demult pe acest blog.

Povesteam cu prietenul Chinezu la un moment dat despre partea stiintifica a existentei mele si i-am spus, cat se poate de serios, ca “there is Chemistry everywhere”. Nu va imaginati cat a ras pe tema asta, iar de atunci, ori de cate ori are ocazia, face misto de mine pe tema asta.

Cu toate acestea, avem de a face cu chimie si chimisti mai des decat va imaginati. Si voi incepe cu primul episod, care vorbeste de personalitati care au absolvit studii in domeniu, iar prima pe lista este o femeie, supranumita “Doamna de fier“, fost prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher.

Dar sa nu mergem asa departe si sa ramanem pe plaiuri mioritice. Bruno Roche este presedintele Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania si director la Apa Nova si a absolvit in 1989 Ecole Normale Superieure Clermont-Ferrand. Ramanem la Camere de Comert si Industrie, de aceasta data cea Romano-Germana, unde presedinte este Radu Merica, absolvent de chimie-fizica la Iasi si un doctorat la Technische Universitaet Munchen.

Si pentru ca toate se leaga in chimie precum moleculele de monomer intr-un lant polimeric, pe la Technische Universitaet Munchen a trecut si un fost ministru al educatiei, Daniel Funeriu. De altfel, acesta nu este singurul ministru al educatiei venit din zona chimiei, pe lista gasindu-se si Ilie Murgulescu si Ecaterina Andronescu. Si pentru ca vorbim de oameni politici, sa o mentionam si pe Sorina Placinta, fost ministru al tineretului si sportului, care a absolvit Facultatea de Tehnologie si Chimie Textila din Iasi.

Daca nu v-am convins cu personalitatile politice si din zona economica, sa venim spre televiziune. Ada Rosetti, critic de film, realizator de emisiuni radio-tv si actualmente director la Discovery Channel pe Europa de Est are un master in chimie anorganica la Universitatea din Bucuresti. Raluca Moianu, si ea realizator de emisiuni radio-tv, a fost chiar sef de promotie a Facultatii de Chimie  dupa 1990, alegand insa lucrul la microfonul Radio Contact.

Nu va voi enumera cercetatorii de vaza din domeniul chimiei, pentru ca sunt enorm de multi, atat in tara, cat si prin institute si universitati din intreaga lume. Dar cu siguranta cu totii ati auzit macar de Costin D. Nenitescu si colaboratoarea sa Margareta Avram datorita cartilor care au ramas emblematice pentru chimia organica. Totusi e un gest de onoare si minima politete sa ii enumeram pe chimistii care au condus Academia Romana din 1867 si pana azi: Petru Poni (doua mandate), Constantin I. Istrati (mormantul sau se gaseste in Cimitiru Bellu, chiar pe aleea centrala), iar din 2006 si pana in prezent Ionel Haiduc.

Daca mai stiti personalitati care au absolvit facultati cu profil chimic, va invit sa facem completari impreuna.

2 Responses to Chimia e peste tot

  1. Domn doctor, doar la bere te rog sa nu imi spui din ce elemente chimice e foarmata. Ca io inca mai cred in poezia berii :))

  2. […] spus candva ca noi, chimistii, suntem peste tot. Si doamna Meri a fost profesoara de chimie, dar dupa 1990, disciplina a fost mai blamata ca un […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *