burse Rompetrol

Burse Rompetrol

CHEMPOET Laborator chimie practica

Curs de chimie practică

12/12/2019 Comments (0) Educatie si Cercetare

Chimie în culori

Nici nu mai știu când au început, cert e că am finalizat activitățile pentru elevi din proiectul CHEMPOET. Asta înseamnă șase prezentări interactive în șase licee, ateliere de chimie practică la anorganică, analitică, materiale și organică (unele câte două, ca să poată veni și cei care învață dimineață, și cei care învață după-amiaza), plus trei vizite “în lumea chimiei”, la Microsin (fabrică de medicamente), Institutul Național de Criminalistică și pe platforma Măgurele, la ELI.

Mă uitam la pozele de la atelierul de chimie anorganică (unde am și reușit să ajung) și mi-am adus aminte ce m-a fascinat cel mai mult la chimie: culorile. În laboratorul de chimie analitică, mai precis cel de “calitativă”, schimbările de culoare erau cele care îți rămâneau în minte. Da, sunt și reacții de precipitare, de ex., dar culorile erau cele care te marcau, fie ele în eprubetă sau în flacără (da, sărurile unor metale dau anumite culori în flacără, doar că nu arunci cu sare în foc, ci se folosește un fir de platină). Evident, pentru băieți era mai complicat cu roșu carmin sau alte nuanțe, dar schimbarea de culoare e una din cele mai frecvente procedee de identificare.

De altfel, am mai mers încă vreo 3-4 ani la orele de calitativă (trafic de influență, de! fie dom’ profesor, fie Iulia, mă primeau să mă uit, să asist, să ajut). Asta chit că TAA (tioacetamida) folosită la precipitări mirosea de îți muta nasul. De fapt, laboratorul, chimia practică e cea care te atrage iremediabil către chimie, nu teoria, (deși sunt niște transpoziții pe la organică sau niște complecși care sunt extrem de captivante și la nivel teoretic).

chimie
Credit foto: Cosmin Sbârcea

Urmează cursurile de chimie practică pentru profesori, pentru că, după ce proiectul nostru se încheie, ei sunt cei care rămân în contact permanent cu elevii. De aceea, ne-am gândit că ajutăm chimia să ajungă la tineri și prin conceptul training the trainers. Cât de curând vom anunța data celor două zile de curs (vor fi undeva în ianuarie) și modul de înscriere.

Dar am senzația că acest proiect – CHEMPOET – a fost doar începutul unei serii de acțiuni despre chimie, importanța și promovarea ei.

CHEMPOET este un proiect finanțat prin Fondul Științescu București, gestionat de Fundația Comunitară București. Parteneri naționali: Romanian-American Foundation și FFCR. Parteneri locali: Transport Service Group, WDP Development RO, Element Development,  euRobotics AISBL.

Mai multe detalii despre proiectele susținute de Științescu găsiți pe www.bucuresti.stiintescu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *