Sibiu – Ambasada la Bucuresti

Planuri de vacanta

16/05/2013 Comments (2) Turism

City-break Zurich

Deplasarea la Zurich pentru vizita la fabrica Heidi (detalii despre vizita aici) era cea de a 3-a vizita a mea in Elvetia. Precedentele au avut loc in 2007 la Locarno (pentru concertul Peter Gabriel, dar pe fuga, asa ca nu am apucat sa imi fac o parere) si St. Moritz (care mi s-a parut foarte scump si destul de plictisitor vara). Astfel ca Elvetia nu era chiar in topul preferintelor mele. Inclin sa cred ca nu vizitasem zonele care trebuie, pentru ca Zurich este un oras superb, cu o arhitectura remarcabila, foarte bine organizat, foarte relaxat (nu am vazut pe nimeni sa se grabeasca dincolo de limite, nu am simtit incrancenarea din marile orase) si foarte progresist (oras academic, foarte multa tehnologie implicata in viata de zi cu zi etc.) si in care se construieste foarte mult.

Zurich - LacEu am nimerit si o sarbatoare – pe 9 mai, elvetienii sarbatoresc Ziua Mamei si totul este inchis, iar cum afara ploua, orasul era destul de pustiu chiar si ziua, pentru ca seara, ca in orice comunitate cu origini germane, nu e o surpriza sa nu fie nimeni pe strada. In prima zi de sedere acolo (8 mai) am avut insa parte de o zi insorita, astfel ca malul lacului era plin de oameni care pur si simplu stateau la soare sau la cele cateva terase de pe tarm, iar pe lac pluteau de la hidrobiciclete sau barci cu vasle la iahturi si vaporase de pasageri.

Apropos de relaxare, tinerii sunt non-conformisti in haine, coafuri si tatuaje, dar si atitudine. Pe o pajiste din apropierea Zurich See se facea plaja la greu, cativa citeau, sa statea la soare, se juca fotbal si cate si mai cate. Nici la alcool nu cred ca sunt atat de stricti, am vazut doua fete care beau o sticla de Proseco pe o banca, dar si cativa baieti cu sticlele de bere in maini in parc. Puteti vizita in Zurich si cateva interesante biserici catolice sau protestante, dar si sediul FIFA. Si daca ajungeti la FIFA, pana la Zurich ZOO mai sunt cativa pasi de facut si am auzit lucruri frumoase despre loc.

Zurich – oras academic

Nu stiu cat de interesant e pentru voi asta, dar din punctul de vedere al cercetatorului din mine, Zurich este un important centru academic, datorita Universitatii din Zurich si Swiss Institute of Technology. Acesta din urma este unul din cele mai importante institutii de cercetare din lume, ocupand locuri fruntase in clasamentul Shanghai, devansand pe anumite subiecte mai celebrele universitati americane (Harvard, MIT) sau britanice (Oxford, Cambridge). Printre cercetatorii care au activat aici se numara Einstein, Rontgen (Nobel in fizica, pentru productia si detectia de raze X), Alfred Werner, Ružička (laureat Nobel in chimie) si multi altii (o lista mai completa aici). Cele doua institutii sunt localizate in partea de est a orasului, pe deal (aduce un pic cu Copoul iesean, doar ca tramvaiul e mult mai bun, iar cladirile mult mai atragatoare si mai numeroase).

Muzee in Zurich

In vecinatatea garii centrale aveti Zurich - LandesmuseumMuzeul National, foarte interesant prezentat si unde aveti ocazia sa descoperiti agitata istorie a Elvetiei. De-a lungul istoriei, Elvetia s-a dovedit locul preferat de refugiu al multor intelectuali, fie ei francezi, italieni, olandezi sau germani, intrati in conflict cu autoritatile din tarile de origine datorita ideilor considerate mult prea progresiste. Astfel, au trait si creat in Elvetia Erasmus din Rotterdam, Voltaire, Calvin sau Mazzini.

Apoi Muzeul de Arta (Kunsthaus), care in 2013 gazduieste picturi de Picasso, Chagall sau Munch, dar colectia muzeului include si ea artisti precum Rembrandt, Rubens, sau Ruisdael, sau artisti elvetieni ca Giacometti si Bocklin. La intrare puteti admira si o sculptura a lui August Rodin, intitulata Poarta Iadului.

Daca ajungeti in cartierul universitar, nu trebuie sa ratati Zoologische Museum, omologul Muzeului Antipa din Bucuresti, foarte bogat in exponate si care se dovedeste o lectie de biologie exceptionala pentru copii si parinti. Copiii au la dispozitie si o groaza se instrumente interactive. De asemenea, colectia de fosile din sectia de Paleontologie este impresionanta. De mai mici dimensiuni sunt colectiile de la Muzeul de Arheologie. Exista si un muzeu al istoriei medicinei, pe care insa l-am prins inchis. Toate cele trei muzee sunt parte din unversitate si au accesul gratuit.

Zurich – modalitati de transport

In primul rand, as spune ca Zurich este un oras de facut pe jos, nefiind un oras foarte intins (mai ales daca sunteti de cursa lunga cand vine vorba de plimbari pedestre). Am vazut foarte putine taxiuri in Zurich, dar va spun sincer ca nici nu prea e nevoie de ele, deoarece transportul in comun este foarte bine organizat. Rege este tramvaiul, unde veti putea vedea atat domni la costum si cu serviete din piele de crocodil, dar si pusti nonconformisti venind de la scoala si purtand Converse. Tramvaiul merge repede, vine repede (nu va impacientati daca ati pierdut tramvaiul, in max 5 min vine altul), acopera intreaga zona centrala. Inutil sa va spun ca Zurich este un oras foarte prietenos cu biciclistii, standuri de biciclete si chiar parcari existand peste tot in oras.

Zurich pasarelaApoi, pentru calatoriile mai lungi aveti la dispozitie trenurile si un numar impresionant de gari (cred ca sunt cel putin 15). Trenurile sunt dese si merg foarte bine, afisaj pe LCD, dar si in engleza si franceza. In cele 3 zile petrecute aici, eu nu intalnit nici un controlor pe tramvaie, dar nu mizati pe asta. Biletele se pot cumpara doar de la automatele de bilete existente in orice statie si sunt disponibile in diverse variante de calatorie. Spectaculos este viaductul care trece peste canal si care la baza are magazine – asta numesc eu utilizare eficienta a spatiului.

Zurich Card este foarte eficient daca planuiti sa vizitati muzeele din oras, ea costa 24 F pentru 24 ore sau 48 F pentru 72 H. Doar intrarea la Muzeul de Arta costa 25 F, plus inca 10 F la Muzeul National. In plus, cardul va asigura gratuitate pe transportul in comun si la alte 40 de muzee in Zurich, asa ca e clar o afacere buna.

Concluzii? Zurich, ca majoritatea oraselor elvetiene, este un oras destul de scump (26 de franci un snitel cu legume intr-un restaurant de cartier, 6 franci un sandwich in supermarket – 1 euro = 1.2 franci), dar care merita vazut din toata inima. Probabil ar fi meritat si o excursie pe lac cu un iaht cu panze sau cu nava de pasageri, dar am lasat ceva si pentru data viitoare.

Calatoria la Zurich s-a desfasurat cu sprijinul Heidi Romania.

2 Responses to City-break Zurich

  1. cotos says:

    Elvetia, o tara ce ar puta reprezenta pentru noi un model. Din toate punctele de vedere. Daca ne-am dori sa avansam, ar trebui sa privim inspre ei. 🙂

  2. Make says:

    @Cotos Elvetia este departe rau de noi – ne trebuie obiective mult mai tangibile, eu m-as multumi si cu nivelul Ungariei la drumuri, al Poloniei la absorbtie de fonduri EU si tot asa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *