Povești cu cântec. Începuturi

Povești din Valea Jiului

25/07/2014 Comments (0) Blog

Corneliu Coposu omagiat la Râșnov

Eram copil la Revoluție (12 ani), iar perioada de după a fost una de tristă amintire pentru România. Manipularea prin intermediul singurei televiziuni existente era maximă, astfel că puțini au reușit să înțeleagă cu adevărat ce se întâmpla în România. Uitându-mă în urmă, cu mintea de acum, văd diferența între adevărații politicieni și pleava ce ne batjocorește zilnic. Corneliu Coposu, Ion Rațiu sau Radu Câmpeanu au fost oameni a căror valoare a fost prea puțin apreciată cât timp au activat în politica românească.

Corneliu Coposu va fi omagiat la Festivalul de Film Istoric de la Râșnov din acest an (v-am mai povestit eu despre festival aici) prin expoziția Corneliu Coposu, un învingător. Aceasta descrie cele mai importante momente din viața politică a fruntașului țărănist, dar și evocări ale perioadelor de detenție din perioada comunistă. Nu vor lipsi documente de arhivă din perioada petrecută la penitenciarul Rm. Sărat, unde Corneliu Coposu a petrecut 8 ani în regim de izolare.

Vernisajul are loc pe 1 august, în chiar prima zi a festivalului, iar expoziția va fi disponibilă pentru public pe tot parcursul lunii august în Turnul Bathory din Cetatea Râșnov. Realizatorii expoziției dedicate lui Corneliu Coposu sunt Fundaţia Română pentru Democraţie în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Asociaţia Cultura Verde.

Alte două expoziții vor fi disponibile în cadrul Festivalului de Film Istoric de la Râșnov:

  • Transnistria: temniţa limbii române,semnată de Octavian Bâlea, fotograf român stabilit acum în Finalnda, plecat din România de la vârsta de 19 ani (acum 10 ani); expoziția conține peste 50 de instantanee realizate în centrul civic al Tiraspolului, în fața fostului sediu KGB sau a statuii lui Lenin, imagini care reflectă atmosfera sumbră de pe străzi şi de pe chipurile copiilor din şcolile româneşti din Transnistria;
  • Centenarul Mare lui Război 1914 – 1918, ce va prezenta cele două blocuri militare din Primul Război Mondial, într-o selecție realizată de muzeograful Horia Șerbănescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *