Povești de la Zlatna

Interviu cu Dan Țopa

09/12/2013 Comments (4) Blog

Craiova 2021

Ce treabă am eu cu Craiova? vor spune unii. Hai să spunem că urmăresc fenomenul cultural în România și că mai și cunosc câțiva oameni simpatici pe acolo (nu dăm nume, se știu ei!). Iar în această propoziție (a se citi postare) e vorba despre intenția de a fi Capitală Culturală Europeană în 2021.

Vă invit să vedeți clipul de prezentare (am ales versiunea în engleză, pentru că cea în română e mult prea lungă – peste 9 min) și să îmi spuneți dacă voi considerați că municipiul Craiova are argumentele de a se bate pentru calitatea mai sus menționată, alături de Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

4 Responses to Craiova 2021

 1. Dana says:

  Eu am scris cateva impresii despre filmulet acum 2 luni, cand a aparut: http://danailie2004.blogspot.ro/2013/10/craiova-scurt-pe-2.html

  Despre varianta in romana, cea de 9 minute, zic ca filmuletul e prea lung, se insista mult pe anumite cadre, deci devine plictisitor, se vede ca unele faze filmate nu sunt spontane, iar actorii joaca fals, de unde lipsa de naturalete. Daca il concentrau in 4 minute poate era mai ok.

  Ca sa iesim din sfera analizei pe filmulet, la inceput am fost entuziasmata de ideea candidaturii, dar pe parcurs a inceput sa ma deranjeze felul in care se creeaza evenimente culturale din pix (vezi mega-productiile cu Batalia de la Calugareni, ceva cu daci, ceva cu haiduci), spre deosebire de restul oraselor inscrise in competitie, care au evenimente cu traditie, nu ca noi, la prima editie. In plus, evenimentele trebuie sa aiba o componenta europeana, sa atraga public strain, sa aiba actori-participanti-invitati-public din afara, sa poata fi intelese.
  Si presupunand ca o sa castige Craiova, mi-e groaza sa ma gandesc cum o sa primim afluxul de turisti straini, si aici vad probleme la tot pasul (lipsa indicatoare rutiere, taximetristi si chelneri care vor incerca sa-i tapeasca, lipsa sigurantei pe strada, cainii vagabonzi) etc etc etc etc…
  Call me Gica Contra, dar cred ca am cazut in butoiul cu scepticism sau jos din bula in care altii inca traiesc!

 2. Make says:

  @Dana ma bucur ca poti privi lucrurile cu realism. Nu neaparat traditia ma sperie la acele evenimente create (mai exact lipsa ei), ci faptul ca in multe cazuri sunt facute total neprofesionist (un exemplu – la festivalul international Adrian Paunescu am vazut un regulament postat direct pe facebook). Traditia trebuie sa inceapa de undeva, dar profesionalismul nu creste in copaci.
  Cat despre celelalte probleme, aici e vorba de dorinta autoritatilor de a le rezolva – vezi siguranta, vezi indicatoare, vezi caini vagabonzi. Asa cum spunea cineva, banii sunt foarte importanti, dar totusi nu decisivi.

 3. Viki says:

  Sunt cetatean al Craiovei si vreau sa mentionez faptul ca: avem indicatoare rutiere atat in romana, cat si in engleza, panouri informative si harti. Primaria a rezolvat/facut demersuri in ceea ce priveste problema cainilor vagabonzi, a trotuarelor, cablurilor electrice aeriene, pistelor de biciclete, iar despre siguranta pe strazi pot spune ca este asigurata. Mai mult decat atat, majoritatea cladirilor monument istoric de interes ale orasului au fost/urmeaza sa fie reabilitate. In privinta taximetristilor si a chelnerilor, pot spune ca sunt destul de ok ( in calitate de localcnic) in comparatie cu alte orase ale tarii ( cum ar fi : Timisoara, Oradea, Bucuresti, Brasov). Doar pentru ca suntem olteni asta nu inseamna ca suntem necivilizati sau ca suntem din lumea a treia!

 4. Make says:

  @Viki sa stii ca Dana e tot cetatean al Craiovei, ba chiar unul care lucreaza pentru promovarea Craiovei din greu. N-a zis nimeni ca oltenii sunt necivilizati, dar crede-ma, Craiova e mult in spate fata de Timisoara sau Cluj. Fara nici un fel de ignoranta, ti-o spune un bucurestean. Se munceste la Craiova, am vazut asta, dar mai e mult pana departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *