Din nou la Parlamentul European

Merg la SMS Camp

01/07/2013 Comments (0) Blog

Cronica de spectator

Daca de obicei scriu cronici din punctul de vedere al celui de pe scena, acum a venit din nou momentul sa scriu din cel al spectatorului. Atmosfera extrem de relaxata, cu public eterogen (nu e ca si cand ai merge la un concert cu o singura trupa), majoritar tanar, dornic de concert ca de, tocmai a inceput vacanta.

DSC05820Am crescut cu numele mari ale muzicii rock romanesti si nu ma gandesc doar la Phoenix, iar apoi la celebrul trio Iris – Compact – Holograf care in 1990 era dominant, ci si la Rosu si Negru, Semnal M, iar un pic mai tarziu Timpuri Noi si Cargo. Evident, muzica e un domeniu intr-o continua dezvoltare, asa ca e normal sa produca permanent si nume noi. Astfel ca, la ora actuala preferintele noii generatii s-au indraptat de-a lungul anilor catre Urma, Travka, Trooper, E.M.I.L., Coma, byron si multi altii.

Spectator la Zilele Prieteniei Bergenbier

E.M.I.L. e o trupa de care am tot auzit (sunt activi in domeniu din 2013), dar niciodata nu am apucat sa ascult prea mult (nici rockul romanesc tanar nu e foarte prezent pe radiouri). Asa ca prima seara la Zilele Prieteniei au fost un bun prilej sa ii ascult mai pe indelete. Un punk rock cu influente reggae (poate prea soft pentru punk si prea dur pentru reggae), cu accent puternic pe mesaj mai curand decat pe instrumente, totul pentru o muzica bine primita de publicul tanar prezent sambata in Piata Constitutiei, care parea sa le stie bine versurile. Despre Alternosfera pot spune ca mi-au confirmat inca o data parerea ca de peste Prut au venit muzicieni de foarte buna calitate. Scoala moldoveana de muzica are niste principii mult mai sanatoase decat cea din Romania, iar energia baietilor e un bonus. In ultima vreme, cei de la Cargo imi dadeau senzatia ca au obosit un pic, nu mai era energia de pe vremuri, de pe Destin. Dar showul ce a incheiat seara de sambata a fost o supriza foarte placuta. Si demult nu m-am mai manifestat asa energic ca la recitalul lor. Cu un basist nou (pentru mine, e prima oara cand il vad) si extrem de “indemanatic”, cu chef de cantat, mi-au adus aminte de albumele initiale.

VdVA doua zi de concerte a fost total diferita si cand spun asta nu ma refer la trupele ce urmau sa concerteze (Pistol cu Capse, Robbin and the backstabbers, Vita de Vie, Parazitii) cat mai ales la ploaia marunta si incrancenata ce a inceput sa cada inca de sambata noaptea si care nu s-a oprit pana la inchiderea emisiunii (adica pana luni pe la 3 dimineata). Am reusit sa ajung totusi la recitalul celor de la Vita de Vie – la cat i-am laudat aici era de bun simt sa merg – iar efortul mi-a fost rasplatit de profesioanlismul baietilor, care au cantat impecabil, in ciuda vremii cainoase. Iar cei mai bine de 1000 de oameni au cantat cu trupa, uitand de umbrele si ploaie.

Zilele Prieteniei Bergenbier continua cu concerte la Ploiesti (6-7 iulie), Iasi (2o-21 iulie), Craiova (3-4 august) si Constanta (16-17 august).

Sursa foto: Mahmur.Info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *