Atlantic4 barca

Atlantic4 – Vâslim împreună

Kings of Leon

Kings of Leon (cronică)

17/06/2017 Comments (0) Blog

România în culori

E al 3-lea an în care vorbim de o Românie în culori sau despre cât de ușor putem pune umărul la schimbări atât de importante ale locurilor din jurul nostru. Prin mici lucruri putem face viața mai frumoasă, putem oferi șanse copiilor să învețe în spații corespunzătoare, sportivilor să se antreneze în săli propice performanței, turiștilor să parcurgă în siguranță trasee montane.

Ca în fiecare an la evenimentul de lansare a campaniei Culorile României, marea mea bucurie este aflarea proiectelor și întâlnirea cu ambasadorii acestora. Inevitabil sunt îndrăgostit de munca lor sau am cutreierat prin acele locuri (din edițiile 2015 și 2016 – Ciocănești, Mânzălești, Sorin Onișor, vapoarele de la intrarea în Constanța, locomotivele pictate etc.). Și nici anul acesta nu am fost dezamăgit. Pentru că pe lista Policolor au intrat:

  • Brăila lui Johnny Răducanu și Nicu Alifantis, un oraș care îmi e inexplicabil de drag;Culori Masca
  • ambasadorul comunei Vorona este Moș Țugui, un meșter popular (face măști – foto dreapta) pe care l-am cunoscut la Ciocănești, un șugubăț și jumătate și o enciclopedie amuzantă a satului românesc
  • Federația Română de Scrimă, având-o ca ambasador pe Ana-Maria Popescu (Brânză), una din cele mai medaliate federații din istoria recentă a Jocurilor Olimpice.

Lansarea mi-a oferit câteva ocazia de a descoperi câțiva oameni și câteva locuri despre care cu siguranță veți mai auzi pe aici: Muzeul Viu de la Tecșești (60 de km de Alba, un sat cu…13 locuitori), Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (care activează în Târgu Jiu, unde voi fi foarte activ în următorii 4 ani și jumătate).

Nu aș vrea să îi uit nici pe ceilalți beneficiari – București, Filiași, Sibiu sau Hășmașu (jud. Arad) sau ambasadori – Ștefan Bâlici, architect, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Andreea Tănăsescu, inițiatoarea proiectului „La Blouse Roumaine”, Vera Marin, architect, lector în departamentul de planificare urbană la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, președinte al Asociației pentru tranziția urbană, Aleodor Dură, artist plastic, Suzana Dan, artist plastic, inițiatoarea proiectului Noaptea Galeriilor, Alexandru Ciubotaru (aka Pisica Pătrată), street artist, Doru Răduță, promotor artă urbană, Cristian și Răzvan Scutaru, pictori (cei care anul trecut au realizat Pasărea măiastră – foto stânga, Nicolae Marghiol, președintele asociației Cele Mai Frumoase Sate din România și angajații Policolor Aurelian Trancă și Antonio Leca.

Vor fi renovate școli și grădinițe din mediul rural sau case ale unor oameni cu posibilități reduse, vor fi refăcute 80 de trasee turistice, 20 de cabane și 85 de refugii montane, Cele 15 proiecte vor fi susținute prin donarea a 14 tone de materiale (vopsea, baițuri, tencuială), cu o valoare totală de 150.000 de euro. Totul pentru o Românie în culori mai vii și cu tot mai puțin gri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *