Arad

Gală pentru Arad

Bucovina

Bucovina

13/05/2016 Comments (0) Turism

Culorile României

Culorile României Ciocănești

România nu încetează să mă uimească cu locuri de care am auzit doar sporadic sau chiar deloc. În anii de când lucrez la Universitatea din București (am împlinit 17 pe 1 aprilie – n-a fost păcăleală, ci poate șansa vieții mele!), am ajuns în foarte multe locuri unice și colțuri uitate, de la marginea hărții sau din inima țării. În 2013 descopeream Lugojul și Sighetul, pentru ca în 2015 supriza să se numească Ciocănești, o comună specială, un muzeu în aer liber, în care casele oamenilor sunt decorate cu motive tradiționale (foto dreapta). La prima vizită acolo (august 2015), am descoperit proiectul Culorile României, implementat de Policolor, un proiect ce își propune să vorbească despre comunități speciale și să sprijine proiecte artistice originale ce valorifică potențialul uriaș al acestor locuri.

Ciocanesti Oua Practic, Policolor a pus la dispoziție materialele necesare pentru amenajarea exerioară și pictarea a 180 dintre casele existente și pentru renovarea a două dintre cele mai importante obiective ale comunei: Muzeul Etnografic şi Muzeul Ouălor Încondeiate (foto stânga). Printre ambasadorii aleși în 2015 se număra și Luminița, puștoaica ce îmi povestise despre ouăle încondeiate și cât durează o astfel de muncă extrem de pretențioasă.

În 2016, am marea bucurie să îi regăsesc printre ambasadori pe excelentul fotograf Sorin Onișor, pe Ioana Corduneanu de la Semne Cusute, care realizase imprimeurile jucătorilor români pentru Cupa Mondială la rugby, dar și comunități de care mă leagă amintiri foarte plăcute, cum este Mânzăleștiul, din județul Buzău, unde am fost pentru prima oară în practică alături de studenții de la Știința Mediului ai Facultății de Geografie. N-ați auzit de Mânzălești? Foarte rău, acolo găsiți carst în sare și depozite de sare la suprafață (da, mergi pe drum și din pantele de pământ ies bulgări de sare), iar platoul Meledic este superb, vă garantez că merită să mergeți. N-aș uita nici comuna Luncavița, din Măcinul dobrogean (altă zonă dragă mie) sau proiectul Centrului Cultural Cârțișoara (la o azvârlitură de băț de biserica cisterciană care m-a impresionat la fel de tare – foto dreapta jos).

Carta 1Și mai sunt multe de povestit (dacă anul trecut au fost 5 proiecte, anul acesta vor fi 13, vapoare și locomotive pictate, Tismana și scoarțele ei, că tot vorbeam deunăzi de Oltenia cea nepusă în valoare), de aceea promit să raportez corespunzător despre Culorile României și acțiunile din 2016, sper ca la unele dintre ele să și ajung, pentru a le vedea la fața locului. Până atunci, mai multe despre ele puteți afla pe site-ul proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *