Fitpass Lotus Sport abonament

Abonament la sală

Echipajul acasă bărci

Și totuși start

03/08/2017 Comments (3) Sport

Daum și fotbalul românesc

Romania fotbal 2016 viitorul

Daum e bombardat în permanență, la pachet cu oficialii federației, pentru rezultatele slabe ale României în preliminarii. Departe de mine să cred că antrenorul neamț este lipsit  de vină, dar haideți să privim obiectiv în ce situație a venit la naționala României. Pentru cei cu memoria slabă, vă amintesc la Campionatul European din Franța ne-a bătut Albania, având pe atunci un antrenor român. Care, la prima impresie, poate părea suprinzătoare, dar dacă ne uităm la ce echipe joacă componenții naționalei albaneze și unde joacă vedetele noastre, o să aveți mari surprize. Și uite așa ajungem la următoarea dilemă.

Nu mai avem fotbaliști români care să joace la echipe de top. Real, Barca, Inter, Chelsea, Manchester City nu au și nici nu plănuiesc să cumpere vreun jucător român. Cele mai bine cotate echipe la care joacă români sunt cele din Belgia (Stanciu, Chipciu, Rotariu) și Italia (Chiricheș și, până în iulie, Tătărușanu). Vorba vine joacă, unii mai mult stau pe bancă. Pantilimon a schimbat trei echipe prin Anglia și tot nu se impune. Chiar să fie doar antrenorii de vină?

Aria de selecție din țară este și ea foarte slabă, iar Daum nu are ca sarcină formarea de jucători. Dinamo, altă dată o pepinieră importantă de jucători, are anunțați în echipa pentru meciul cu Athletic de la Bilbao doar 3 români în primul 11, din care Hanca nu e format de Dinamo. Nici nu mai țin minte ultimul junior lansat  de FCSB, probabil tot Paraschiv și Ogăraru sunt. Centrul de copii și juniori sau Academia este înființată sau desființată după cum are chef finanțatorul clubului, El Lider Maximo Le Știe pe Toate Becali. Dacă Teixeira, la 37 de ani, a fost cel mai bun jucător al Stelei la Plzen, iar Pintilii are asigurat, pe bună dreptate, locul de titular cât are chef să joace, despre ce vorbim? Cu puțin noroc, Belo are oricând loc la echipele de playout.

Hagi face o treabă excelentă la Viitorul, dar e o singură floare și, așa cum bine știm, cu o floare nu se face primăvară. Pentru că puștii lui au nevoie de meciuri puternice mult mai des ca în campionatul României. Faptul că Viitorul a câștigat campionatul nu arată decât nivelul extrem de scăzut al Ligii 1. Și lipsa de experiență s-a văzut în meciul cu APOEL. Ce au făcut specialiștii de facebook? S-au bucurat de insuccesul lui Gică, pentru că atât le-a mai rămas, echipele lor favorite fiind desființate sau jucând prin Liga a 4-a.

Fotbalul românesc la nivel de Liga 1 e în derivă, iar la nivelul ligilor inferioare este o glumă. Insolvența e mai întâlnită ca sistemul de încălzire a gazonului, nu de alta, dar prima e impusă de stat. Jucătorii sunt fraieriți pe bandă cu salarii pe care le primesc 3 luni pe an, iar comisiile rezolvă litigiile după 9 luni, de parcă le nasc prin cezariană. Când vrem să fraierim statul cu câteva milioane datorie pe contribuții, taxe și impozite, băgăm o insolvență, apoi toate-s bune și o luăm de la capăt. Nu încercați voi acasă treaba asta cu neplătitul taxelor, la voi nu se aplică, vouă vă pune poprire pe conturi pentru 300 de lei, nu pentru 3 milioane de euro. În liga a 4-a sau a 5-a din Ialomița, o echipă a reușit să bată arbitrul de două ori în același tur și continuă să existe.

Salariile jucătorilor și antrenorilor sunt total neacoperite de realitate. Construim stadioane fără să avem echipe, vezi Târgu Jiu, vezi Teleorman. Televiziunile plătesc sume astronomice pentru un fotbal care îmi inhibă orice intenție de a-l privi. Presa sportivă baleiază de la clickbait la minciuni sfruntate sau dorul după Sandu și Mitică (pe bune???). Statul român are zero politici în materie de sport, după aproape 30 de ani de guvernări democratice și zeci de foști mari sportivi ajunși prin funcții.

Da, clar, Christoph Daum e de vină pentru unde am ajuns cu fotbalul…

 

3 Responses to Daum și fotbalul românesc

 1. iCiolac says:

  Cred că greșești în abordarea ”construim stadioane fără să avem echipe”. Ăsta e și pasul firesc. Infrastructura pe primul loc. Stadionul nu reprezintă doar locul unde se joacă meciurile. El vine și cu o bază sportivă, o structură importantă în sport. Snt convins că, odată cu noile construcții, copiii vor fi mult mai încântați să meargă să facă sport pe noile stadioane decât pe tarlalele insalubre de până acum.
  În Spania, prin 92 cred, s-a schimbat legea finanțării sportului. Au încurajat investițiile în sport pentru a reforma ceva ce nu mergea la acel moment. Și rezultatul îl știm cu toții. După ceva ani, fotbalul din Spania a început să domine fotbalul. Atât la nivelul echipelor de club, cât și la nivelul Naționalei.

 2. iuliu says:

  Sa-ti dau exemplu Alba Iulia, unde sportul a dainuit, din inertie, cativa ani dupa caderea regimului comunist, apoi nu s-a mai investit in juniori si nici macar bazele sportive nu s-au mai pastrat.

  Pe locul fostului stadion Mecanica si a bazei sportive acum se ridica un mall. Pe terenurile de zgura ale stadionului Cetate acum se ridica falnice blocuri.

  Stadionul Cetate renovat acum 10 ani si adus la standarde europene acum este de cativa ani lasat in paragina si se degradeaza de la un an la altul. Daca nimeni nu mai investeste in juniori si nu pastram macar bazele sportive existente cum sa mai avem pretentii la rezultate in fotbal?

  Asta-i cruda realitate …

 3. Make says:

  @ICiolac ti-as da dreptate, asa ar fi intr-un sistem functional, copilul vede un meci mare si vrea si el la fotbal. Ce meci mare o sa vada copiii la Alexandra si la Turnu Magurele? Pandurii si-au trait momentul de glorie, sunt la 2 cm de faliment. In orasele acelea nu exista traditie, asa cum exista in Spania de care imi vorbesti – Bilbao e mai vechi ca Atletico Madrid de ex., plus Gijon, plus multe altele.
  Copiii nu vor ajunge niciodata sa joace pe arenele alea mari si frumoase, ei nu mai au loc sa joace in curtea scolii, unde sa se indragosteasca de sport. Ca sa se antreneze pe stadioanele adiacente de care vorbesti ca se vor face, cineva trebuie sa plateasca. Si asa ajungem la nu investeste nimeni in copii si juniori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *