De ce sa nu opresti in Carrefour Focsani daca...

Despre cei de pe scena Acoustic Bloggers

14/04/2011 Comments (5) Blog

De ce am un dinte impotriva BOR. Sau mai multi

Marti am fost la 10TV cu Vlad Dulea sa vorbim de concertul Acoustic Bloggers de ieri si am intrat in direct cu tatal lui Marian Teofan. Care e preot, dar mai intai e parinte si ma cutremur la ce trebuie sa fie in sufletul lui cand se gandeste ca viata copilului sau depinde de bani.

Si ma gandeam cati bani se pregateste sa cheltuie Biserica Ortodoxa Romana pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Care, dincolo de importanta spirituala si orice alta implicatie, E O CLADIRE. Iar cladirile nu respira, nu zambesc, nu sunt vesele sau triste.

Pe cand oamenii da. Si daca ma gandesc viata cator oameni depinde doar de bani, vin si ma intreb, ca unul nedus la biserica (nici la propriu, nici la figurat): oare BOR il slujeste pe Dumnezeu mai bine construind cladiri decat salvand vieti omenesti? Asta e una din ideile propavaduite de religie? Ca daca da, eu ma declar ateu. Pentru ca mi se pare incorect sa puna cineva pietrele inaintea vietii oamenilor.

Stiu, ar trebui sa fiu foarte fericit pentru seara de ieri. Si credeti-ma sunt si voi scrie si despre asta. Dar a fost doar o batalie dintr-un razboi extrem de lung. Si ca Marian Teofan mai sunt – Selena Vlad, Andrei Teodoroiu si altii ca ei. Iar mie imi e greu sa ma uit in ochii lor si sa le spun de ce oamenii mari construiesc cladiri in loc sa ii ajute sa zambeasca.

5 Responses to De ce am un dinte impotriva BOR. Sau mai multi

 1. lucianB says:

  biserica ortodoxa, si nu numai, e cea mai jegoasa institutie din ultimele doua milenii… sa pui mai presus de niste vieti cladiri care vor aduce mai multi bani, tot bisericii, adica oamenilor din structura, e de netolerat…

 2. Isus n-a avut nevoie de nici o cladire pt a propovadui… restul e IPOCRIZIE

  si nu zic mai multe, ca si eu sunt realmente pornit pe religii, biserici & cler…

  http://www.concediaza-ti-seful.ro/2011/03/bor-este-o-curva/

  http://www.concediaza-ti-seful.ro/2010/04/despre-spiritualitate-credinta-religie-si-biserica/

 3. Doru says:

  Sunt curios, daca am începe o campania împotriva construirii catedralei, am avea probleme cu populatia religioasa si cu “frica de Dumnezeu” sau ar vedea lucrurile cum le vedem noi. Adica banii ?ia sa fie donati unde trebuie.

  Chiar asa, BOR are ceva org pentru ajutoare?

 4. Crestinismul autentic nu promoveaza ideea:”construiti cladiri, oamenii nu sunt importanti”.

  Daca astazi prin biserica intelegem o institutie, o cladire, la inceputurile ei, biserica era si ar trebui sa fie comunitatea tuturor credinciosilor. Nu exista o locatie unde toti mergeau sa se inchine, cum este astazi. In primele secole crestinii se intalneau in principal in case. Chiar Iisus a zis „Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati în Numele Meu, sunt si Eu în mijlocul lor“ (Mat. 18:20). Iisus nu a spus nimic despre locul unde ar trebui sa se întâlneasca credinciosii. Dar a promis ca acolo unde vor fi doi credinciosi El va fi prezent, daca se întâlnesc în Numele Lui.

  Pentru ca nu aveau o cladire anume, ei erau perceputi prin modul lor de vietuire, pentru dragostea pe care o aveau, atat unul pentru celalalt, cat si pentru ceilalti oameni:

  “Ii iubesc pe toti, desi sunt prigoniti de toata lumea. Sunt necunoscuti si condamnati. Sunt batjocoriti, dar ei, in schimb binecuvanteaza. Sunt tratati ingrozitor, dar ei se poarta respectuos cu ceilalti. Cand fac binele, sunt pedepsiti ca niste facatori de rele. Iudeii ii atacau zicand ca sunt straini, elinii ii prigonesc; si totusi cei care ii prigonesc n-ar putea zice ce au impotriva lor.” Fragment din “epistola catre Diogetus”. Document datat din secolul al doilea.

  Asta era biserica, asta si-a dorit Intemeietorul de la urmasii Lui, si la asta trebuie sa ne intoarcem. 🙂

 5. make says:

  @Ionut – ca sa fac o separatie intre institutie si credinta – institutia ma lasa rece, credinta e a mea si nu mi-o poate lua sau impune nimeni. Dar cladirile grandioase intru credinta imi insulta sistemul de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *