Studii in strainatate – moft, trend sau necesitate

Vesti bune si stiri pe scurt

12/03/2012 Comments (9) Blog

Dependenta periculoasa a oamenirii

Sambata dimineata, m-am deplasat ca tot omul la o clinica privata sa imi fac niste analize. Ajung acolo, luminile stinse, de am crezut ca e inchis. Deja imi faceam probleme ca m-am trezit degeaba la 7 in zi de week-end, cand vad prin geam oameni. Intru acolo, fetele de la receptie foarte agitate si stand…pe intuneric. Explicatia: curentul era cazut in toata zona.

Asta presupunea ca intreg sistemul informatic era mort, deci automat necesita intocmirea unor fise de analize si observatii manual, cautarea individuala a pretului fiecarei analize (care altfel ar fi fost introduse automat de softul firmei). In acel moment, am realizat ca ceea ce discutasem cu o zi inainte cu un coleg pe tema exploziilor solare si furtunilor electromagnetice care au afectat telecomunicatiile. Suntem dependenti de tehnologie si mai ales de electricitate.

Ce s-ar intampla daca maine nu am mai avea electricitate? Uitati-va in jurul vostru cate din aparatele pe care le folosim atat de natural sunt dependente de electricitate. In primul rand telefonul si laptopul sau computerul. Dar cu siguranta unii din voi merg la serviciu cu transportul in comun, iar tramvaiul, troleibuzul sau metroul functioneaza pe baza de curent.

Si daca la mixer, aspirator sau uscatorul de par putem renunta mai usor, ca de, inca mai exista tel, matura sau uscarea naturala, ce faci cu aparatele medicale?  Cu blocul operator care depinde viata pacientilor? Ca acolo nu prea merge cu operat la lumina lumanarii pe cord deschis? Sau tot  ce inseamna microtehnologii, credeti ca se pot face din tarnacop sau cioplite cu dalta? Tehnologia ne-a acaparat viata, dar si ea, la randul ei e dependenta de curent. E exact ca in bancul:

Wikipedia: Eu stiu totul!
Google: Eu am de toate!
Facebook: Eu stiu pe toata lumea!
Internet: Fara mine nu aveti valoare!
ENEL: Serios?

Doar ca aici nu e vorba doar de Internet, desi, sa fim seriosi, cat de greu ne-ar fi fara el, pentru ca am ajuns sa cautam orice informatie pe net, de la programul la cinema, la adresa unei clinici stomatologice sau sa cumparam muzica. Apropos, v-ati imagina o viata fara muzica de pe caseta, CD, mp3 sau vreun serviciu online?

Sursa foto

9 Responses to Dependenta periculoasa a oamenirii

 1. Sorana Savu says:

  Am trecut si eu prin asta, prima oara in State acum vreo 15 ani, cand caderea unui singur stalp de inalta tensiune a inchis scoala, magazinele, accesul la radio, la plita electrica, la aerul conditionat, la unele dintre telefoane (pe vremea aia nu existau nici mobile) – mai ales seara si noaptea au fost teribile, nu e misto sa fii intr-o tara in care toata lumea are drept de port arma si nu functioneaza sistemele electronice de securitate…

 2. Make says:

  @Sorana – te loveste o senzatie de epoca de piatra care pur si simplu te ingrozeste 🙂

 3. camil says:

  dependenta (de ceva) e inevitabila, fie ca vorbim de sclavii din antichitate, de apa sau vânt în evul mediu. carbuni în secolul XIX sau petrol în prezent. la fel va fi orice am descoperi – energie eoliana, fuziune etc.

 4. Make says:

  @Camil surse de energie se vor gasi intotdeauna (cred, sper!), dar ce facem daca printr-o magie nu o vom putea utiliza? Asta e situatia de maxim conflict 🙂

 5. daca sa zicem o explozie solara (sau orice alt fenomen) ar trimite un impuls electromagnetic suficient de puternic incat sa arda tot ce este electirc/electronic (inclusiv circuitele din device-uri) am constata ca nu mai functioneaza aproape nimic:

  electronice si electrocasnice clar, uzine ioc, dar nici majoritatea vehiculelor (care au multe echipamente electronice)

  singurul lucru care va mai functiona va fi bicicleta 😀

 6. Make says:

  @Stefan vreau sa te vad cum te duci cu bicicleta pana la Cluj si inapoi 🙂

 7. nu, mai, la drum lung o sa iau caruta :))

 8. camil says:

  @Marius
  eu sunt destul de optimist si cred ca (noi) surse de energie se vor gasi, desi cu randamente tot mai scazute

 9. Dragos says:

  Make,
  Celule fotovoltaice, eoliene de mici dimensiuni, se pot achizitiona, fabrica dupa posibilitati.
  Si produc ceva curent daca ai nevoie.
  Stiu costa, si amortizarea lor dureaza 10-15 ani dar dupa cum evolueaza lucrurile s-ar putea sa se amortizeze mai repede.

  Dar de ceeee ? Cunosc un om in arges – care desi are probleme cu electricitatea, cand a avut bani , a cumparat un cazan de tuica si butoaie de nuc in loc de eoliana. Le ce e buna eoliana, cand ai o sticla de tuica pe masa ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *