nea Mărin

Nea Mărin

Eivør

Eivør din nou la București

07/08/2018 Comments (2) Blog

Diaspora mea

 1. Madu a fost primul om cu care am cântat la modul serios, cu repetiție, cu studiu de piesă (cel slab, în dreapta fotografiei din dreapta). Madu a plecat în 2005 la doctorat în Minneapolis, pe urmele lui Bob Dylan. Apoi a plecat spre un postdoc la Rutgers University, în Princeton, unde se află și în prezent.
 2. Ioana și Sebi sunt doi medici români, plecați în SUA imediat după terminarea facultății. I-am revăzut recent, în Augusta, când m-au găzduit la ei o seară. Au o viață excepțională acolo, pe care și-au câștigat-o muncind, învățând, făcând sacrificii.
 3. Cristi e chimist organician, cu doctorat în Franța, postdoc în Germania, care momentan face sinteză organică pentru o firmă în Canada și reprezintă tot o parte din diaspora chimică, să îi zic așa.
 4. Ana a fost unul din primii studenți cu care am mers în practică, era anul II. A plecat cu Erasmus (cred) la Lille când era la master, apoi doctorat în co-tutelă.
 5. Șapte ani în ProvenceOana era bine și în România, lucra într-o corporație, avea salariu foarte bun, dar i s-a oferit ocazia să meargă mai sus, în firma-mamă din Franța. Pe un salariu foarte bun și pentru Paris, unde locuiește acum. 
 6. Ioan a făcut în România lucruri greu de egalat. Academia Cațavencu, grupul Divertis, Televiziunea Română, 5 romane. Apoi a fost numit consul al României la Marsilia, până când un farsor l-a demis pentru că era numit de dușmanul de moarte. A ales Provence și îi e mai bine ca oriunde și îl și înțeleg de ce. Unul din motive e coperta din dreapta.
 7. Pe Maria o cunosc de mai bine de 20 de ani. Moroșancă de pe valea Izei, plecată de vreo 15 ani din țară, conduce departamentul de rezervări al unuia din cele mai șic hoteluri boutique din Londra.
 8. Și pe Tudor tot la Londra îl găsiți și tot la doctorat. Ne-am văzut sâmbătă la Jariștea și am înțeles că e pe drumul cel bun, iar viitorul e strălucitor. Acolo.
 9. Nelu și George sunt amândoi medici, unul chirurg oncolog, altul medic de familie, amândoi din Slobozia, amândoi practicanți de arte marțiale în copilărie. Amândoi locuiesc în zona Strasbourg.
 10. Bogdan e băiatul profului de mate din liceu, absolvent de ASE, copertă de revistă de business când era în țară, apoi plecat în super-companie prin Milano, apoi Luxemburg, iar acum tot la Londra. Cânta și la chitară pe vremuri.

Ei sunt Diaspora mea. N-am zis nimic de Roxana, care lucrează pentru Trivago, de Paul, un nume respectat la Agenția Europeană a Medicamentelor, de Monica, acum în Portugalia sau de foștii colegi de la CCMESI care lucrează la Comisia Europeană. Sunt doar primele exemple care mi-au venit în minte, dacă iau lista la rând, găsesc de două ori mai mulți. Sunt oameni care fac lucruri fantastice prin alte țări, unde sunt respectați ca cetățeni și unde au șansa să demonstreze ce pot fără ca orice maimuțoi să îi jignească doar pentru că e într-o funcție sau la un microfon. Ca ei mai sunt sute, mii, cu mai multă sau mai puțină școală. Dacă e mai puțină e pentru că au fost unii, precum cei care conduc România, care au avut grijă să îi țină în negura lipsei de educație. 

2 Responses to Diaspora mea

 1. Alice says:

  Nu am calitati scriitoricesti, dar sunt mandra ca sunt romanca, desi am fost “adoptata” de o alta tara.
  Sunt multi “diasporezi” respectati ca cetateni, oameni care au fost “alungati” din Romania si care se bucura de oportunitatile oferite de tarile adoptive. Oameni care trimit bani in Romania, bani din care “traiesc” familiile lor ramase in tara, sau bani din care isi construiesc case cu gandul ca vor reveni “acasa” candva. Trec anii. Mor parintii celor plecati. Diasporezilor la este bine acolo unde traiesc, nu mai au la cine sa revina in tara in concedii, incep sa-si faca vacantele in alte tari, copii lor sunt acceptati si integrati in comunitati si … nu vor mai reveni.
  Romanii din diaspora sunt inteligenti, responsabili si harnici, sunt respectati si au oportunitati..
  Nu generalizez. Cei care “murdaresc” numele de roman sunt mai putini decat cei care ne fac mandri ca suntem romani, doar ca lucrurile rele sunt vizibile acolo unde “patroneaza” cu adevarat DEMOCRATIA.
  Cu bine, Make, I wish you all the best!

 2. Make says:

  @Alice te imbratisez, sa iti fie bine acolo, aici sau oriunde mergi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *