proiect dacă mâine invitații

Invitații la concerte

toamnă parklake independența

Toamnă cu drumuri și concerte

17/10/2018 Comments (0) Noutati

Dirigenție pe note

Educația pornește de la baza oricărei piramide, astfel că, atunci când am pornit proiectul InformART, ne-am gândit să începem munca de a arăta elevilor din sectorul 3 și altceva decât primesc din partea mass-media chiar de la școli generale. Iar logica noastră, bazată și pe experiența proiectului de anul trecut din licee, a spus că ciclul gimnazial secundar (clasele 5-8) este momentul în care copiii devin adolescenți și începe formarea gusturilor pentru muzică.

DirigențieÎmpreună cu Teddy Tudoroiu, avem deja trei școli vizitate și pot să emit câteva idei pe baza acestor prime experiențe. Profesorii sunt foarte încântați de vizite, sunt aproape concertele la care ar dori să ajungă, dar nu au timp. Copiii sunt ca niște bureți, dacă știi să îi conduci, dacă știi să te joci cu ei, pe alocuri să te pui la mintea lor. În proporție de 99% habar nu au cine sunt Nicu Alifantis, Mircea Baniciu sau Valeriu Sterian. Cam o treime din ei însă recunosc piese ca Pseudofabula, Andrii Popa, Amintire cu haiduci sau Treceți, batalioane române, Carpații și cântă cu noi din toată inima, rezonează cumva cu astfel de piese. Teddy le cântă “povești” și mă gândesc că poți exersa procedeele stilistice din literatură și comentând piese folk, pline de metafore, parabole și alte minuni.

Pe 24 septembrie am fost în Școala Gimnazială “Nicolae Labiș” și aveam emoții, pentru că nu știam cum vor reacționa copiii, era prima vizită. Dar a ieșit mai bine decât ne imaginam. Școala Gimnazială nr. 95 era deja o cunoștință mai veche, pe 9 octombrie era deja a doua vizită (am cântat și la deschiderea anului școlar). Aici am văzut ce înseamnă eforturile cadrelor didactice, care încearcă, cu eforturi serioase, să suplinească indiferența părinților. Iar Școala Gimnazială nr. 81, unde am ajuns pe 12 octombrie, a dat best of-ul de până acum, prin clasa a VI-a B. Recunosc, îmi mai cer fanele numărul de telefon după concerte sau mă mai trezesc cu câte un add pe facebook dacă le-am plăcut, dar e prima oară când un puști de 12-13 ani e așa încântat că a cântat/fredonat/inventat versuri alături de mine pe Ploaia de la Cargo. 

Dirigenție pe note – ce urmează

Mai avem cinci școli de vizitat, la două dintre ele îi avem ca invitați pe Sorin Poclitaru și Ștefania Iacob, la celelalte, greul cade tot pe mine și pe Teddy. Dar ne vom descurca, nu am emoții. Și chiar dacă nu îmi imaginez că vor deveni fani de folk peste noapte (ce se aude la ei în casă contează enorm), îmi este clar că data viitoare când vor auzi o piesă sau vor vedea o chitară, își vor aminti de noi. Și poate, câțiva, peste ani, vor fi ascultători înflăcărați a muzicii cu mesaj cântate de un om și o chitară.

  • Școala Gimnazială nr. 149: 22 octombrie;
  • Școala Gimnazială nr. 88:  22 octombrie;
  • Școala Gimnazială nr. 84: 23 octombrie;
  • Școala Gimnazială nr. 54: 29 octombrie;
  • Școala Gimnazială nr. 195 (Hamburg): 30 octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *