Roma

Roma. Hai-hui prin Cetatea Eterna

Zambet

Un zambet – sunt un simpatic – si un...

29/09/2012 Comments (0) Blog

El te reprezinta. Doamne-ajuta!

Nu sunt genul religios, fara a fi ateu, merg la biserica daca trebuie (la nunti, botezuri, inmormantari si cand le vizitez ca monumente istorice). Dar ce face Biserica Ortodoxa (sustinuta si de o serie de oameni politici care spera sa castige capital) in ultima vreme mi se pare (nu e nici o greseala de capslock) UN ATENTAT LA BUNUL SIMT.

De parca nu era suficient ca biserica desfasoara activitati comerciale fara a plati nici un fel de taxe (in orice tara civilizata, acest lucru poarta numele de evaziune fiscala). De parca nu erau suficiente cazurile de preoti care au refuzat sa inmormanteze oameni fara o suma minima sau sa boteze copii a caror  singura vina e ca s-au nascut in familii sarace. De parca nu e suficient ca la o nunta platesti 4 milioane si iti dau chitanta pe 50 de lei. Mai au sa ne taxeze si pentru fiecare Doamne-ajuta pe care il spunem in biserica.

Si zau ca am toata stima pentru preotii care nu se incadreaza in aceste exemple si care nu iti cer direct o suma fara de care nici nu stau de vorba. Dar traim in tara care nu are bani pentru un spital de transplant (care ar costa cu totul 5 milioane de euro), dar are bani pentru o catedrala care i-ar face invidiosi si pe episcopii si regii din Evul Mediu ca dimensiuni. In tara in care nu avem bani pentru oameni calificati in sistemul educational si cel de sanatate, dar ne permitem sa platim, din bugetul statului, salariile prelatilor.

Domnul din clipul de mai jos te reprezinta in Parlament. Corectie: ne reprezinta in Parlament. In locul ala in care parca bantuie molime groaznice, pentru ca toti care intra in el parca o iau razna, chiar si oameni pe care ii stiai cu scaun la cap. Domnul ar trebui sa fie altfel decat ceilalalti, pentru ca e tanar. Sa fii tanar nu e un defect, ba chiar ar trebui sa fie o calitate, pentru ca s-ar presupune ca esti tanar, ai idei proaspete, ai un suflu inovator. In cazul lui, e mai trist ca e si tanar. Urmariti clipul de mai jos.

Dl. Andrei Valentin Sava zice ca e o masura normala, un gest de recunostinta. Eu zic ca dansul este un incapabil, ca sa nu spun altfel, ajuns in Parlament fara sa stie de ce. De fapt, ceea ce face dansul este sa inceapa campania electorala mai devreme. Spera ca prin acest demers sa castige propavaduitori in randul oamenilor biserici, care sa devina apostoli ai binefacatorului bisericii.

As vrea sa imi spuna domnul parlamentar de ce profesorii si tot personalul din invatamant nu merita aceeasi scutire de impozite. Oare implicarea lor zilnica in educatia copiilor nostri, in educatia celor care sunt responsabili de viitorul nostru nu e importanta, nu conteaza? Sau de ce personalul medical nu merita acelasi tratament? Ei, cei care zilnic salveaza vieti, cei care se ingrijesc de sanatatea noastra?

Mi-a placut ce a scris Lucian Mandruta pe facebook. Eu nu vreau sa ma rog pentru sanatate, eu vreau sa fiu tratat corespunzator de medici priceputi. Nu vreau sa spun Doamne-ajuta cand sunt bolnav, vreau sa cer o ecografie.

Sunt un tip caruia ii plac bisericile (ca monumente istorice), dar uraste din ce in ce mai tare institutia bisericii. Pentru ca personal cred ca rolul ei trebuie sa fie altul, unul social, nu unul de indoctrinare, ca Biserica trebuie sa educe si sa ingrijeasca, nu sa devina o putere economica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *