Merg la SMS Camp

Europa dincolo de politica

03/07/2013 Comments (0) Blog

Doamne din politica romaneasca

Cursa TAROM 373 Bucuresti – Bruxelles cu escala la Strasbourg seamana, in zilele de luni cand incepe sesiunea in plen a Parlamentului European cu o sedinta a clasei politice romanesti. Theodor Stolojan, Monica Macovei, Corina Cretu, Sebastian Bodu, Marian Jean Marinescu, Cristian Preda, Elena Basescu, cred ca si Oana Antonescu si sunt doar numele celor pe care i-am recunoscut la prima strigare si pe care am apucat sa ii vad (daca au urcat dupa mine in avion…nu). In plus fata de europarlamentari si parte din consilierii acestora, interpreti, angajati ai Parlamentului European si Biroului de Informare al acestuia, jurnalisti.

Era evident ca cei sase bloggeri cam veseli peste limita nu puteau trece neobservati, eram, in mod cert, din afara “cercului”. Diferenta au facut-o doua doamne, cu o deschidere ce merita laudata fata de noi, reprezentantii new media.

Doamna Monica Macovei a nimerit, intamplator, intre bloggeri in avion, iar dialogul a inceput natural si a continuat in aceeasi nota pe toata durata zborului si pe aeroportul din Strasbourg. Stie cum stau treburile cu traficul, recunoaste ca nu intelege exact cum e cu unicii, vizite afisari si alte cele; scrie pe blog, dar foarte rar mai revine asupra unui text si atunci doar ca sa raspunda unor comentarii.

Renate Webber - Doamne in politicaDoamna Renate Webber e un om de actiune, iar asta se vede dupa cum pune problemele. Recunoaste ca stagiarii din jurul dansei muncesc pe rupte, la fel si asistentii. Dezavueaza ideea unor stagiari doar cu numele, cine se alatura echipei trebuie sa munceasca si sa plece cu o serie de cunostinte dupa aceasta experienta mai lunga sau mai scurta. E constienta ca schimbarea imaginii parlamentarilor, fie ei si europeni, e greu sa se intample peste noapte, oricat ar incerca prin intermediul intalnirilor directe sau a retelelor de socializare.

In politica europeana e nevoie de voci puternice, de persoane avizate (amandoua doamnele sunt de formatie juridica), capabile sa sustina legi pe teme de interes pentru Romania. Acolo conteaza mai putin ce partid reprezinti (EPP, ALDE S&D etc.), pentru ca deciziile pot fi influentate dramatic de aliante de moment, de interese si conjuncturi. Iar daca va veti gandi vreodata ca nu merita sa mergeti la vot pentru anumite personaje care nu fac cinste Romaniei, ganditi-va ca votul vostru ii poate scoate din jocul electoral si le poate face loc unor oameni politici precum Monica Macovei sau Renate Webber.

Vizita la Strasbourg a fost posibila la invitatia biroului de informare a Parlamentului European si a reprezentat prima din seria de vizite pe care reprezentantii new media le vor face la Strasbourg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *