Turneul Stradivarius 2015

Turneul Stradivarius 2015

Muzicando

Muzicando

04/05/2015 Comments (1) Blog

Doamne si folk

Nu am o statistică exactă, dar senzația mea este că, cel puțin în România, sunt mult mai mulți bărbați pe scena folkului decât doamne cu chitara. Asta însă nu le face mai puțin importante, dar cu siguranță sunt mai speciale. Iar azi vreau să vă recomand două concerte de folk ale unor doamne din folk, în ordine cronologică Ane Brun și Zoia Alecu.

Ane BrunPrima dintre doamne, Ane Brun, vine din Norvegia, muzica ei aduce un pic din liniștea fiordurilor, iar vocea ei este pătrunzătoare ca aerul rece venind dinspre Cercul Polar. Ca orice artist folk, la ea sunt esențiale cuvintele, iar iubirea este prezentă în diferite situații, fie că vorbim de teatre de război (cum e cazul Daring to love) sau de intimitatea unei camere învăluite de lumina orașului.

E un personaj “complicat” (pe gustul meu, ca să zic așa) – e absolventă de drept, a făcut gimnastică ritmică și cântă (vi se pare cunoscut? chimie, muzică, blog, sport?).  Va fi doar ea și chitara pe scenă, așa că va fi cea mai curată muzică de care Ane Brun este capabilă, neperturbată de vreun sunet sintetic sau parazit. Va fi “acompaniată” de o serie de vizualuri și să nu vă mirați dacă veți asculta și o serie de interpretări personale ale unor piese din cu totul alte spectre muzicale.

Ane Brun va concerta duminică, la Sala Radio (am pierdut, deja, șirul concertelor aici, dar e, fără îndoială, una din cele mai frumoase săli de spectacol din București), începând cu ora 20.00. Dacă v-am făcut curioși, grăbiți-vă, bilete mai sunt disponibile doar în categoriile 135 și 175 lei (cele din categoria a 3-a, 95 de lei, sunt epuizate).

Zoia Alecu LansareDe Zoia Alecu am tot scris, aici sau pe ForeverFolk. Și voi continua să o fac, pentru că Zoia e o luptătoare, care, asemeni mie, nu renunță la crezul ei muzical, în ciuda piedicilor care sunt nelipsite din “showbizul românesc” (așa cum îi spuneam unui amic, e de fapt o combinație între cumetrie și măcel decât șoubiz). În plus, e omul care întotdeauna a găsit o vorbă bună pentru colegii mai tineri, fie că a fost vorba de mine, de Alina (n.a. Manole) sau de alții.

Pe 14 mai, Zoia își lansează un nou album, Să ierți. Încă o cărămidă la temelia folkului, care se poate întări doar cu produse cât mai diferite (nu trebuie să cântăm toți folk clasic, la fel cum nu trebuie să cântăm toți piese haiducești sau folk-jazz). Iar Zoia tocmai asta încearcă prin acest album, după cum o și declară:

Un album rotund, în care am căutat sonorități noi. Sunetele trebuie să fie în pas cu vremea, pentru că de la un an la altul sunt  linii noi, alte tendințe. În clipa în care nu ții pasul cu vremea te plafonezi, lumea începe să te uite sau rămâi cu un public foarte restrâns care te place așa cum erai tu pe vremuri și care nu e interesat de ceva nou. Zoia Alecu

Lansarea are loc la Restaurantul Mia Musica (zona Carrefour Orhideea), începând cu ora 19:30, intrarea este liberă, iar eu vă invit din toată inima să fiți alături de Zoia Alecu.

Și dacă tot vorbim de doamne și de folk, Adela Deac Cristea (medieșeancă, parte din grupul Motto) a lansat albumul pentru copii A de la…Anii Copilăriei. Iar pe 14 mai îl lansează la Mediaș, în Sala Traube. Mai multe detalii găsiți pe ForeverFolk, unde puteți asculta și două din piesele de pe album. Dacă aveți copii, dați-le lor să asculte, ei sunt cel mai bun etalon.

One Response to Doamne si folk

  1. Laura says:

    Pe Ane Brun nu am avut ocazia s-o ascult live, dar pe Zoia Alecu, da, la Folk You si la un concert din Bucuresti, parca la cinema Patria a fost. Canta nemaipomenit, ador vocea ei si dueturile cu Adrian Sarmasan. Printre preferatele mele sunt melodii mai vechi, albumul nou nu am avut ocazia sa il ascult inca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *