august

Concerte în august

Alchimie coperta lansare azi plouă Londra ales sânge

Lansare Alchimie – unde?

22/08/2016 Comments (0) Noutati

La Mediaș, pe Drumul Cetăților

Pasiunea mea pentru bisericile fortificate începe undeva în 2009, cu cea din Cisnădioara și liniștea absolută de acolo, urmată la doar câteva zeci de minute de cea din Cisnădie și un ghid care a povestit mai bine de o oră despre loc, oameni și tradiții. Au urmat multe, foarte multe biserici vizitate prin România – Biertan, Axente Sever, Ațel, Dupuș, Saschiz, Valea Viilor, Câlnic, Hărman, Prejmer, Moșna, Cârța, Criț, Aiud, Bunești și Mediaș. La vizita la Criț, văzând orga excepțional recondiționată, s-a născut ideea unui concert într-un astfel de loc, chiar dacă muzicile altora le-am mai auzit (de ex. la Dupuș un scurt recital, iar la Ațel reprezentația unui cvartet de la Filarmonica din Sibiu).

Drumul CetățilorȘi dacă vă spun că miercuri, 24 august, visul meu e pe cale să se împlinească, ba chiar într-un context foarte simpatic și într-unul din cele mai dragi orașe din România, la Mediaș? Eu v-am spus că am convingerea că dacă îți dorești ceva cu adevărat și lupți pentru el, acel fapt se va împlini. Concertul Marius Matache&Band va avea loc în curtea Bisericii Sf. Margareta din centrul Mediașului, începând cu ora 18:00 și face parte din strategia de promovare a aplicației Drumul Cetăților, realizată de Bitdefender. Iar eu, Cristi Mihai (nai, voce) și Alex Panfilov (chitară, percuții) vom fi trubadurii cetății. Nu vor lipsi din playlist Regii războinici, Alchimistul, Treceți batalioane, Jurământ la Putna, Lancea lui Horea, Traiască duhul lui Iancu – ați înțeles ideea, piese istorice.

Ce legătură există între cetățile fortificate și Bitdefender? Simplu, primele aveau rol de apărare împotriva năvălitorilor, Bitdefender e o companie românească de top din domeniul securității cibernetice. Da, după sute de ani, s-au schimbat doar amenințările și modul în care ele se manifestă. Când a fost lansată aplicația Drumul Cetăților, ce își propune să promoveze circuitul cetăților de pe teritoriul României, invitând utilizatorii să descopere tradiția românească în apărare, am fost unul din cei care au salutat această inițiativă, pentru că sunt prezente în ea multe locuri speciale, care merită să fie mai cunoscute decât sunt în acest moment. OK, sunt subiectiv, sunt foarte multe locuri ce îmi sunt mie dragi – Mediaș, cule, Cetatea Sucevei și câte și mai câte. Astfel că un proiect în care subsemantul este Trubadur pe Drumul Cetăților e mai mult decât “un job”, este o ocazie să îmbin muzica mea cu istoria,

Așadar, dacă sunteți din Mediaș sau din împrejurimi (Sibiu, Sighișoara, Mureș, Alba, Blaj), haideți miercuri să depănăm muzici, istorie și povești. Mulțumiri Bisericii Evanghelice pentru deschiderea spre un astfel de eveniment, mulțumiri Primăriei Mediaș pentru susținere, mulțumiri Feri Teglaș, Mircea Hodârnău și celorlalți bloggeri care ne sunt alături.

Despre aplicația Drumul Cetăților

Dacă vă place să călătoriți prin România și să descoperiți locuri pline de istorie, aplicația Drumul Cetăților este unul din lucrurile ce nu trebuie să vă lipsească de pe telefon. Cu ea puteți descoperi istoria fortificațiilor de pe teritoriul României, de la dave dacice, cetăți și castele medievale, la biserici fortificate și cule. Strategiile de apărare românești de care ați aflat în orele de istorie a României sunt catapultate direct în smartphone. Iar dacă dați check-in în fiecare din aceste locuri, deveniți la rândul vostru Străjeri, Logofeți, Vornici sau Voievozi, iar pentru fiecare poveste aflată și fiecare grad în parte, Bitdefender premiază drumeții cu sisteme de apărare din timpurile noastre, mai precis soluții de securitate pentru computer și dispozitivele mobile, recunoscute la nivel global.

Aplicația este disponibilă pentru orice terminal mobil cu sistem de operare Android sau iOS și poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *