Vin și muzică

Avishai Cohen

Un alt Cohen genial

27/10/2014 Comments (0) Blog

Enescu. Punct și de la capăt

Organizarea evenimentelor importante e un foc continuu, organizarea unei ediții începe a doua zi după terminarea celei precedente sau chiar mult mai devreme (o să înțelegeți imediat de ce spun asta). Și nu mai există nici un dubiu că Festivalul George Enescu este unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume. Până în 2014, Festivalul și Concursul Enescu mergeau în paralel. Din acest an, s-a luat decizia ca ele să aibă loc alternativ, iar succesul înregistrat pentru concurs – participare cu 20% mai mare în concurs, săli de spectacol pline, reflectare semnificativă în presa internaționala – e un semn că partea de concurs și-a câștigat independența. Mai mult, laureații concursului George Enescu 2014 vor avea parte de o susținere importantă pe termen scurt și mediu. Astfel, pe 10 august 2015, cei trei câștigători ai Concursului Enescu 2014, Ștefan Tarara (Germania) – vioară,Sung-Eun Hong (Coreea de Sud) – violoncel, Josu de Solaun (Spania) – pian, vor interpreta triplul concert pentru vioară, violoncel și pian în Do major, Op. 56, de Ludwig van Beethoven în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia), transmis live de televiziunea RAI. Ștefan Tarara va urca și pe scena Festivalului Enescu din 2015. Nu este singurul câștigător al concursului Enescu prezent în ediția 2015 a festivalului, alți laureați fiind Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stănculeasa sau Elisabeta Leonskaja.

Mai mult, două universități partenere ale Concursului Enescu – Academia de Muzică din Viena și Kronberg Academy – au oferit laureaților master-class-uri. Nu în ultimul rând, câștigătorii vor pleca în turneu prin România în orașele unde există filarmonici – nu e nimic mai important pentru un artist tânăr decât să i se ofere ocazia să se prezinte publicului în condiții optime. Cel care va deschide această serie de turnee este tot Ștefan Tarara, care pe 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, va susține un concert în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iași, urmând să fie acompaniat de Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iași, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș. În program vor fi Ludwig van Beethoven – Uvertura Prometeu op. 43, Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul pentru vioară și orchestră în re major,  op. 35 și Jean Sibelius – Simfonia nr. 2 op. 43 în re major.

Ştefan Tarara, violonist de origine română, a concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de interpretare pe care le susţine în Europa, din 2014 Ştefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concert-maestru al Orchestrei Filarmonice din Mannheim. Cântă pe o vioară Nicolo Gagliano, privilegiu obținut prin busa germană Musikleben.

Ce oferă Festivalul Enescu 2015

Da, chiar dacă mai e aproape un an, e timpul să vă pregătiți pentru ediția 2015 a Festivalului George Enescu. Și spun asta pentru că organizatorii au pregătit melomanilor mai multe surprize în ceea ce privește concertele ce vor avea loc la București în toamna lui 2015, între 30 august și 20 septembrie 2015. Circa 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor fi implicați în ediția din 2015 a Festivalului “George Enescu”, aceștia urmând să susțină 58 de concerte în săli și multe alte evenimente în aer liber, în cadrul ”Pieței Festivalului”, care se va desfășura între 3 și 20 septembrie și a ”Bucureștiului Creativ”, care reunește zeci de artiști și inițiative private și publice deopotrivă.

Dirijorul Simon Rattle

Credit foto: Peter Adamik

Au fost necesari 15 ani de discuții pentru a aduce, în premieră, Orchestra Filarmonicii din Berlin (foto sus) la București. De ce? Pentru că încrederea partenerilor internaționali se câștigă în timp, prin evenimente de calitate ani la rând. Pe 3 septembrie, Sir Simon Rattle (foto stânga) va dirija, la Sala Palatului din București, primul concert al acestei orchestre în România, considerate ca fiind una din cele mai bune orchestre din lume. Și dacă vorbim de topuri, în 2008, revista Gramophone îi situa pe nemți pe locul doi, după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, pe care îi veți putea asculta la București pe 19 și pe 20 septembrie 2015. Nu în ultimul rând, San Francisco Symphony Orchestra, americanii urmând să aibă în repertoriu și o lucrare de George Enescu.

Dintre dirijorii și soliștii ce vor fi prezenți în festival i-aș enumera pe violonista Anne-Sophie Mutter, pianiștii Fazıl Say și Murray Perahia, dar și violonistul german David Garrett (un copil teribil al acestui instrument, elev al Idei Haendel și al lui Itzhak Perlman, care la 11 ani cânta pe un Stadivarius, iar la 13 ani scotea un dublu disc din postura de cel mai tânăr interpret ce a semnat cu casa de discuri Deutsche Grammophone). O altă prezență extraordinară este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine română cei mai bine cotaţi din lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 și pe 9 septembrie.

Dincolo de invitații de excepție, de popularizarea muzicii clasice către un public mult mai larg decât cel iubitor al genului (prin Piața Festivalului și evenimente adiacente), dincolo de susținerea tinerilor artiști și promovarea excelentă (CNN, Euronews, Mezzo sunt parteneri media, numeroase publicații și trusturi de presă internaționale au jurnaliști acreditați), aș mai remarca ceva. Și anume popularizarea repertoriul enescian în plan internațional. 20 de lucrări de George Enescu vor prezentate în cadrul ediției 2015 a Festivalului George Enescu de orchestre internaționale, lucrările intrând astfel și în portofoliul acestor instituții, care ulterior le vor prezenta și pe alte scene ale lumii. Un astfel de exemplu este Simfonia a III-a de George Enescu, pe care London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, o va prezenta pe 7 februarie 2015 în cadrul festivalului londonez Royal Festival Hall (după ce ea a fost prezentă în Festivalul Enescu, ediția 2013).

Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse în vânzare pe 15 ianuarie 2015, ora 10.00. Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse în vânzare  pe 16 februarie 2015, ora 10:00. Vânzarea se realizează prin Eventim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *