Filme de la Toamnă la Voroneț

MobileKids

04/11/2013 Comments (2) Blog, Educatie si Cercetare

ERASMUS pentru Europa

Eram anul II, undeva pe la începutul lui 1998, când am auzit prima oară de programul ERASMUS. După primul an de facultate începusem să iau deja contactul cu cercetarea, cu proiectele, cu evenimentele științifice. Știam deja că asta vreau să fac, simțeam că o plecare în străinătate ar fi importantă pentru dezvoltarea mea profesională. Auzisem de colegi mai mari plecați la studii, dar toți plecaseră fie cu finanțare din partea universității gazdă, fie cu fonduri de la diverse fundații. În acel an, Universitatea din București semnase pentru prima oară două parteneriate de schimb de studenți în cadrul schemei Erasmus, unul cu o universitate daneză, celălalt cu Universitatea din Braunschweig, Germania. Long story short, deși eram favorit, nu am plecat, în Danemarca voiau masteranzi, iar în Germania se cerea limba germană.

Am suferit ceva, dar toate se întâmplă pentru un motiv, am început să lucrez în cadrul universității, tot mai multe proiecte europene în diferite scheme de finanțare. De-a lungul timpului, am intermediat semnarea de parteneriate pentru mobilități Erasmus cu mai multe universități din Europa (primele care îmi vin în minte sunt Politehnica din Valencia și Universitatea din Oulu), de care au beneficiat fie studenți, fie profesori. Am interacționat, în vizitele efectuate la diverse universități europene cu studenți români ajunși acolo cu acorduri Erasmus.

Programul Erasmus

Dacă Europa este acum unde este, mobilitatea studenților și cadrelor universitare a jucat un rol important. Și spun asta pentru că un stagiu de pregătire într-o țară străină înseamnă mai mult decât dezvoltarea profesională a celui care efectuează mobilitatea. Înseamnă, în primul rând, o interacțiune culturală între țara gazdă și cel care o vizitează. Gesturi care pentru unii înseamnă un gest de politețe, în altă culturi pot reprezenta gesturi aproape ofensatoare. Și nu, nu greșim unii sau alții, pur și simplu suntem diferiți. Dar cunoscând cultura celorlalți (iar aici includ și valori religioase, simboluri, reguli nescrise, aspecte etnice etc.) crește gradul de toleranță față de ei și acțiunile lor, iar asta reduce semnificativ numărul conflictelor în interiorul unei comunități cu un grad mare de diversitate cum este Uniunea Europeană.

ERASMUS

Peste 2,5 milioane de studenti au beneficiat de schema de finantare ERASMUS. Unii dintre ei pentru studii in chimie sau protectia mediului

O să spuneți că procentul este mic raportat la nivelul populației Uniunii Europene (aprox. 500 milioane de locuitori). Gândiți-vă că fiecare din cei care au beneficiat de o astfel de mobilitate interacționează cu alte sute de persoane cărora le vor împărtăși din experiența perioadei petrecute în străinătate, devenind astfel vectori de diseminare a informației. Un studiu al Uniunii Europene [sursa] estimează numărul studenților celor care au beneficiat de burse Erasmus la aproximativ 2,5 milioane în perioada 1987 – 2011. Recordul a fost înregistrat în 2012, după 25 de ani de existență, când peste 250.000 de studenți au petrecut o perioadă a pregătirii universitare într-o altă țară. Este, fără doar și poate, cel mai eficient program de mobilități pentru studenți din lume. Alte aspecte semnificative legate de această schemă de finanțare sunt:

 • Spania este premianta acestei scheme, cei mai mulți beneficiari ERASMUS provenind din Spania (aprox. 36.000) și fiind totodată și cea mai populară destinație;
 • Cele mai populare subiecte urmate fac parte din categoria științelor sociale, drept și afaceri (aproape 35%), urmate de științe umane și artă (31,52%);
 • Între 2006 și 2013, bugetul ERASMUS aproape s-a dublat, crescând de la 245,75 milioane în 2006 la 480,22 în 2013;

Din 2014, va intra în vigoare Erasmus+, ce va include aspecte legate de educație, formare, tineret și, pentru prima oară, sport, conform unui acord semnat între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene în iunie 2013. Detalii suplimentare despre programul ERASMUS găsiți pe pagina Comisiei Europene.

2 Responses to ERASMUS pentru Europa

 1. H. Daniel says:

  Acum erasmus a scazut in ochii lumi cred, la mine in oras cei care au medii medii se pot duce prin tari straine, insa in tari precum Portogalia ,nu cred ca va ajunge vrunul prin Anglia sau Germania fara sa vorbim de cineva care sa fie sef de promotie.
  Ori nu am aflat eu tot adevarul.
  Am auzit ca sunt astfel de programare scolare, ce lucreaza prin intermediul facultatiilor, insa sunt contra cost…

 2. […] deoarece această instituție europeană ia decizii care vizează inclusiv tinerii (vezi programul Erasmus sau Garanția pentru Tineret). Informații despre proiect și despre activitatea Parlamentului […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *