Ana Moura

Ana Moura

Keb Mo I'd rather go blind

I’d rather go blind

17/12/2019 Comments (0) Blog

Esperanza Spalding – Fragile

Mi-e greu să spun de ce am ales această piesă pentru Transpoziții muzicale. Pentru vocea senzuală a Esperanzei Spalding, pentru eleganța de lord a lui Herbie Hancock din spatele pianului. La fel de bine ar fi pasiunea mea pentru Sting sau geniul strecurat în piesa Fragile. Nu în ultimul rând, momentul festiv în care a fost interpretată această versiune, dacă nu ați urmărit până acum evenimentele de la Kennedy Center, e timpul să o faceți.

Piesa a fost lansată în 1987, făcând parte din cel de-al doilea album solo StingNothing like the sun. Piesa este dedicată unui inginer american – Ben Linder – ucis de anti-sandiniști în Nicaragua, în 1987, în timp ce lucra la barajul unei hidrocentrale. Sting a interpretat Fragile și în spaniolă și portugheză (Fragilidad și Fragil), piesele apărând pe EP-ul Nada como el Sol. Face parte din coloana sonoră a documentarului The Panama Deception, ce a câștigat Premiul Oscar în 1992.

Esperanza Spalding are patru premii Grammy la activ, fiind primul artist din zona jazz care câștigă premiul pentru Best New Artist. Și e unul din artiștii care mă enervează teribil, am descoperit-o cântând la bas sau contrabas, dar, când i-am auzit și vocea, am zis că viața nu e dreaptă. Nu poți oferi unor artiști chiar totul. 

Iar ca să îmi placă o piesă a unor artiști pe care îi divinizez într-o altă variantă, această transpoziție trebuie să fie genială. Despre domnul Sting v-am tot spus că îl iubesc sincer, deci nu e cazul să mă repet. Pentru o seară frumoasă, vă invit să ascultați Fragile, cu Esperanza Spalding și Herbie Hancock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *