Multumiri cu cântec

Mulțumiri cu cântec

Kiel, Hamburg, Nürnberg

09/09/2014 Comments (0) Blog

Ești dependent de mașină?

Bună întrebare, nu? M-aș întreba în primul rând pe mine, dar îmi amintesc că mi-am luat permisul abia la 26 de ani și că până atunci nu aveam o viață de plâns. Evident, mașina e importantă, pentru că sunt om cu preocupări ce necesită deplasarea pe distanțe lungi de multe ori (la concerte prin țară, la recoltări de probe etc.). Dar toate exemplele se referă la drumuri la distanță. Oare în București ar fi greu de trăit fără mașină? Evident, când primești ordinul de împrăștire să te duci la piață, musai să iei o basculantă cu tine, nu doar mașina. Dar în 75% din cazuri, la birou vin cu metroul. De ce? Pentru că e mai simplu, fac 5 minute pe jos până la stația Mihai Bravu și apoi 20 minute până la universitate, cu tot cu schimbat la Unirii. Parcarea e o problemă în zona universității, ba în timpul anului și în curtea interioară a universității e o adevărată provocare să parchezi. Apoi, dacă trebuie să ajung de la Universitate în Panduri (unde mă transform în Dexter), autobuzul face circa 15 minute, timp în care pot să butonez smartphone-ul (hihi!).

Evident, mai e de lucrat la rețeaua de transport din București, sunt destule îmbunătățiri ce pot fi făcute. Dar îmi aduc aminte cu plăcere de zilele petrecute în Zurich anul trecut, când m-am îndrăgostit de…tramvai. Da, timp de 3 zile a fost mijlocul meu de transport favorit, rapid, elegant, contradictoriu (pentru că vedeai în el și puști cu rucsac în spate și converși în picioare, dar și domni la costum și serviete ce valorau, probabil, cât o mașină). Apoi, dacă mergeți în Olanda sau Belgia, vă recomand să folosiți trenul. Știu că a fost mai ușor și mai ieftin să zbor la Amsterdam și să iau un tren până la Antwerpen decât să zbor la Bruxelles. În plus, veți avea ocazia să vedeți mult mai multe dintr-o țară născută din…apă. Sau dacă doar faceți o escală și aveți câteva ore la dispoziție, puteți trage o fugă de la Schiphol până în oraș, tot cu trenul, face cam 20-25 minute.

Și apoi, e imposibil să nu fi observat în jurul vostru că, și în România, bicicleta devine un mijloc de transport extrem de folosit și nu mă refer doar ca mijloc de relaxare sau exerciții fizice. Am prieteni care merg la muncă pe bicicletă, a apărut o firmă de curierat care livrează scrisori și colete prin curieri bicicliști. Pe bicicletă te strecori mult mai ușor în trafic, locul de parcare nu e chiar o problemă (dacă găsești un gard, o legi cu lanț și ai rezolvat problema!), iar cu un deodorant bun, emisiile sunt zero.

Avem, deci, tren, metrou, bicicletă, tramvai. Dar oare mersul pe jos e vreo problemă? 4 ani am mers de la un capăt la altul al Sloboziei pentru a ajunge la liceu. Bun pentru sănătate și pentru citit ziarul (de unde credeți că știu cine a jucat fundaș la Steaua Roșie Belgrad în finala din 1991 cu Marseille?). Apoi, când încă mai locuiam în Grozăvești, pe drumul spre casă era o pizzerie unde opream când plecam pe jos de la universitate și unde opream să dezbatem proiecte viitoare.

OK, după ce ați poveștile de mai sus, o să întrebați “care e ideea?”. Do The Right Mix este o inițiativă a Comisiei Europene, desfășurată în toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Scopul acesteia este de a promova avantajele combinarii diverselor forme de deplasare in mediul urban. Cu ce rezultate? Costuri mai reduse pentru cetățeni (direct), dar și pentru autorități, îmbunătățirea stării de sănătate și un impact asupra mediului mult mai redus. Și vă invit să vedeți clipul de mai jos, pentru a înțelege mai bine. 

Deci, nu e vorba de renunțare la mașină, ci doar de folosirea inteligentă a tuturor mijloacelor de transport disponibile, cu scopul de eficientizare a costurilor și a impactului asupra mediului. Și asta nu e totul, există partea unde te poți juca și te poți implica (da, ambele în același timp!). Cum selfie-urile sunt la modă, provocarea este să încarci o poză cu tine utilizînd unul din mijloacele de transport următoare – role, scuter, motocicleta, barca, tren, trotineta, mers pe jos, bicicleta, tramvai, autobuz, troleibuz, metrou sau chiar o mașină dar în care sunteți cel puțin trei persoane (“car sharing”). Oricare din aceste variante de deplasare urbană contribuie la protejarea mediului printr-un oras mai curat si mai putin aglomerat. Prin tragere la sorti, aveți ocazia să câștigați un voucher de 400 lei la Decathlon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *