Tropaeum Traiani Drumul Cetăților

Prin Dobrogea, pe #DrumulCetăților

Prin Dobrogea de Nord, pe #DrumulCetăților

11/06/2018 Comments (0) Turism

Evaluarea Națională – Check-In pe #DrumulCetăților: Cula Cornoiu

Am crezut că dacă mă fac profesor, scap de teme. Ei, aș! Ia uitați voi cum am fost eu scos la lecție de echipa Bitdefender, cu ocazia Evaluării NaționaleRedactează o narațiune de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinți o întâmplare petrecută într-o cetate.

Cula CornoiuNorocul îi ajută pe cei îndrăzneți, așa că pot spune că am avut parte de multe experiențe neașteptate cu ocazia drumurilor mele prin țară de vizitare a diverselor obiective din aplicația Drumul Cetăților. Cea mai recentă a fost la Târgu Jiu, unde ajuns cu proiectul de reconstrucție ecologică pe Gilort, am avut norocul să prind Zilele Porților Deschise la Cula Cornoiu de la Curțișoara. Zis și făcut, văzând eu anunțul pe net, m-am prezentat sâmbătă dimineața la domeniul situat gard în gard cu Muzeul arhitecturii populare Gorj.

Construită în secolul XVIII, Cula Cornoiu este cumpărată la începutul secolului XX de Constantin Neamțu, fondator al Băncii Comerțului, fost primar al Craiovei și membru fondator al Partidului Liberal (surse: Domeniul Curțișoara, Wikipedia). Iar la sosirea la culă m-a întâmpinat Pierre Bortnowski, unul din urmașii acestuia, născut la Paris, dar care vorbește foarte bine românește și care ne-a fost ghid pe tot parcursul vizitei. De fapt, el e modelul ideal de european: tatăl român, mama belgiancă, născut la Paris, Erasmus la Timișoara, nume polonez.

Ne-a povestit cum în ultimii ani organizează workshopuri cu studenți francezi și români la arhitectură care au ca scop restaurarea culei. Unul din exemple a fost cum au reconstruit o sobă ce fusese dărâmată în perioada comunistă pe baza unei fotografii vechi primite. De asemenea, participanții au parte de workshopuri de meșteșuguri tradiționale, cum ar fi prelucrarea lemnului sau olărit.

Chiar dacă domeniul este în proprietate privată, acesta se poate vizita în tot timpul anului, fapt reiterat de Pierre (chiar dacă de la muzeu s-ar putea să vă spună altceva). Și cum am descoperit ulterior o poză cu Pierre cântând la chitară, să știți că i-am propus ca în viitor să facem un concert la ei pe domeniu, lucru cu care a fost foarte de acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *