Doua proiecte pe educatie interesante

Arta in miscare

28/05/2013 Comments (0) Blog

Excelenta in teatru la Sibiu

Sibiul e unul din orasele mele favorite, poate pentru ca il simt ca fiind mereu cu un pas inainte fata de restul tarii, nu atat ca dezvoltare economica, ci din punct de vedere al starii pe care mi-o produce atunci cand sunt acolo. Poate pentru ca a fost primul oras din Romania in postura de Capitala Culturala Europeana, iar asta inseamna un grad de civilizatie superior altor orase din Romania. Cred ca am realizat asta cand Sibiul a luat fata unui colos precum Liverpool, care a dat culturii europene Beatles, FC Liverpool si Everton sau povestile raului Mersey (inclusiv cea a Titanicului).

Daca mai era nevoie de dovezi ca oamenii de acolo fac lucrurile cu maxima seriozitate, o sa va spun ca Festivalul International de Teatru de la Sibiu a ajuns in 2013 la cea de a 20-a editie. Intr-o epoca in care suntem atinsi tot mai mult de tehnologie, traim tot mai mult in spatiul virtual, sunt oameni care gasesc resurse (si nu ma refer neaparat la cele financiare, desi ele sunt vitale) sa aduca mii de artisti si sute de mii de spectatori in salile de spectacole, pe strazile si in pietele Sibiului, practic in orice loc “deschis” culturii. Va recomand sa cititi despre evolutia acestui festival, cum la prima editie unii invitati au purtat usturoi in buzunare pentru a se…feri de vampiri, cum a crescut numarul tarilor reprezentate in festival (apropos, editia 2013 are Franta ca invitat special, corespunzand aniversarii aderarii Romaniei la Francofonie) despre editia remarcabila din 2007 (anul Capitalei Culturale Europene) sau perioada de maturitate artistica ce a urmat.

Sursa foto: Teatrul National Radu Stanca Sibiu

Oferta este extrem de variata, de la Faust marca Purcarete (foto stanga) la trupa pe picioroange, de la concerte de muzica elisabetana la expozitii de costume marca Doina Levintza, de la expozitii foto la concerte cu artistii cei mai in voga. Cel mai dificil lucru va fi sa alegeti, va asigur!

La multi ani, FITS, la multe editii, la multi artisti si la si mai multi spectatori fericiti! Pentru ca nu exista o bucurie mai mare pentru cel de pe scena decat un spectator cu zambetul pe buze. Pentru sibieni, va multumesc pentru a fi gazde ospitaliere pentru atati musafiri, chiar daca asta va perturba ecosistemul urban de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *