Cum se vede un meci de fotbal “by the...

Ati plati bilet la Acoustic Bloggers?

05/05/2011 Comments (1) Blog

Exemplul personal e cel mai important

Mi-a ramas in minte ce a spus Mihaela Nicola (The Group) la Green Biz Forum: important e exemplul personal. Si am realizat ca scriu despre toate si tot, dar atat de rar despre subiectul la care ma pricep cat de cat – mediul inconjurator.

Despre Rosia Montana se vorbeste mult si se face putin. Mi-as fi dorit ca macar o parte din eforturile activistilor sa se canalizeze spre a propune alternative la exploatarea aurului. N-am auzit de nici un proiect de dezvoltare economica a zonei in ultimii 4 ani de cand se vorbeste de Rosia Montana. Dar e mai simplu sa faci un workshop si un concert decat sa faci un proiect si sa construiesti un dispensar sau o scoala. Si nu, nu cred ca e mai bine sa se exploateze aurul prin metoda cianurilor.

Si ca tot a venit vorba – vorbim de Rosia Montana ca de drobul de sare, daca o sa cada? Dar onor asociatiile ecologiste nu sufla nici un cuvant de catastrofa ecologica de pe Dambovita. Da, ati citit bine, de pe Dambovita, raul care trece prin Bucuresti. Nu stiu cati stiu ca Bucurestiul nu are o statie de epurare a apelor reziduale. Cel mai mare oras din Romania, care cu tot cu zona metropolitana strange peste 3 milioane de locuitori, deverseaza apele uzate (menajere si industriale) direct in Dambovita, fara a fi epurate. La 40 de km de Bucuresti (directia Oltenita), la Budesti, Dambovita arata cam ca un rau… de petrol. Nu, nu la compozitie, ca ii puneau demult baietii destepti robinet. Doar la culoare si transparenta. In 20006-2008, am facut mai multe campanii de recoltare de probe din sectiunea mentionata. Vara, cel putin era o tragedie. Concentratia oxigenului dizolvat in apele Dambovitei era 0 (adica zero) mg/L, in conditiile in care concentratia normala de oxigen dizolvat in ape de suprafata (rauri, lacuri) este 6.5 – 8.5 mg/L. Ce inseamna asta? Inseamna ca in apa raului Dambovita nu poate exista nici o forma de viata aeroba. Mirosul este magnific, iar la maxim 50 m de rau sunt case, care in curte au fantani, din care oamenii beau apa. La ei s-a gandit vreun activist? Sau daca nu traiesti la munte, habitatul tau nu e important?

Va dau si un exemplu contrar: Let’s Do it, Romania! E un proiect cu care eu nu prea sunt de acord, pentru ca se lucreaza asupra efectului, nu asupra cauzei. Pentru ca eu sunt de parere ca toti trebuie sa raspundem pentru ce facem, nu pentru ce fac altii. Cu toate acestea, oamenii astia au facut si fac ceva! Oamenii astia lupta sa repare stricaciunile altora, nu asteapta sa vina cineva sa le rezolve.

Tu ce faci pentru mediu? Misti vreun deget sau astepti sa faca guvernul pentru tine?

One Response to Exemplul personal e cel mai important

 1. Monica Hategan says:

  Marius,
  Sunt intru totul de acord cu tine.
  Superb articol.
  Ieri, in pauza de pranz(Bizforum)am vorbit cu domnul primar, Sorin Oprescu.Ai vazut, probabil. Am si un contact direct de la dansul.Cred ca ne-ar ajuta, daca incercam sa intreprindem ceva in acest sens.
  Eu, una te sustin.
  Count on me:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *