Interviuri cu Franco Baresi si Toni Adams

Interviu cu un europarlamentar

17/05/2013 Comments (1) Blog

Expozitie Nobel la Parlamentarium

Daca vreodata aveti ocazia sa mergeti la Parlamentul European, trebuie sa fiti pregatiti in primul rand pentru foarte multe oportunitati care se ivesc la fata locului, dincolo de evenimentul pentru care mergeti. In cele 4 zile petrecute aici, am gasit atat de multe evenimente la care mi-as fi dorit sa particip – evenimente cu subiecte tangentiale proiectelor in care sunt implicat – incat as fi avut nevoie de cateva clone.

Unul din acestea a fost expunerea la Parlamentarium (muzeul Parlamentului European) a medaliei primite de Uniunea Europeana odata cu decretul de decernare a Premiului Nobel pentru Pace in 2012. Iar cu aceasta ocazie am avut deosebita onoare sa ascult discursul presedintelui Parlamentului European, domnul Martin Schulz.

Nobel - liderii EUStiu ca pentru multi ideea de Uniune Europeana e inca destul de neclara, la fel si rolul fiecarei institutii care o reprezinta (Comisia Europeana, Parlamentul European etc.). Dar aceasta vizita la Bruxelles va anunt ca m-a marcat profund. Vazand pozele cu evolutia Europei de la continentul divizat de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial la uniunea actuala ce include aproape jumatate de miliard de locuitori, am realizat saltul urias realizat in mai putin de 70 de ani. Avem tot mai putine granite, tot mai multe conexiuni intre statele membre, divergente rezolvate diplomatic si nu pe cai militare. Astfel ca orice zambete provocate de o decizie istorica a Comitetului Nobel mi se par incorecte. Pentru ca realizarile Uniunii Europene sunt in deplina concordanta cu dorintele lui Alfred Nobel cu mai bine de 100 de ani in urma: promovarea pacii, a drepturilor omului, fraternizarea intre popoare, reducerea conflictelor armate.

Am vazut un politician neamt vorbind raspicat despre obligatia tuturor de a evita crime impotriva umanitati precum cele petrecute in Germania nazista. M-am regasit in cuvintele sale de usoara temere fata de popularitatea in crestere a celor care castiga capital politic pe seama disfunctionalitatilor (inerente de altfel) care apar in politicile europene comune, accentuate si de criza economica. Am vazut un politician cu un umor exceptional, carismatic si decis sa continue.

Puteti admira medalia de aur si decretul Consiliului Nobel pana pe 6 octombrie 2013. Mai multe detalii gasiti pe pagina Parlamentarium

Sursa foto

One Response to Expozitie Nobel la Parlamentarium

  1. […] Grupul de bloggeri din care fac parte si eu va avea mai multe intalniri cu diversi functionari de la Parlamentul European. Voi avea ocazia sa il reintalnesc pe Ioannis Darmis, seful unitatii Servicii Media si Monitorizare, pe care am avut placerea sa il cunosc la Bruxelles. De asemenea, intalniri cu ofiterii de presa ai mai multor comisii, atat cu grupul de bloggeri, dar si o intalnire privata cu  Baptiste Chatain, Ofiterul de presa responsabil pentru activitatea Comisiei pentru Mediu, sanatate publică si siguranta alimentara. Cu siguranta, dupa experienta Bruxelles, nu am nici un dubiu ca voi descoperi la fata locului si alte evenimente la care merita mers, cum a fost intalnirea de la Parlamentarium si discursul presedintelui Martin Schulz (intreaga poveste aici). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *